View Single Post
Staro 28.01.2021., 12:01   #57
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor BsClocked Pregled postova
meni je konstantno skupa struja bar mi se cini,(tarif plavi)neznam uopce kako se prebacit da ide na jeftiniju ili gdje pogledat jel prebaciva na jeftinu ili ne? Prije par godina je prebaceno brojilo van kuce to digitalno ...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Plava tarifa ima stalno jedno te istu cijenu kWh (oko 90 lipa). Ako trošiš više od 15% struje preko noći, više ti se isplati bijela tarifa na kojoj je 1 kWh preko dana cca 1.1kn, a preko noći cca. 0.6kn. Za kućanstvo se većinom više isplati bijela tarifa jer vječito nešto radi po noći. Ja potrošim cca 50% energije po jeftinijoj tarifi.

Najbolje da par dana zapišeš stanje brojila u 9 navečer, pa zatim u 5 ujutro. Oduzmeš ta dva broja i vidjet ćeš koliko struje potrošiš navečer. Malo osnovne matematike i doći ćeš do broja koliko bi kwh potrošio po jeftinijoj tarifi i doći ćeš do odgovora isplati li se preći na drugu tarifu ili ne.

Promjena tarife ti je besplatna:
https://www.hep.hr/elektra/kupci/ces...og-modela/1565

Nakon toga možeš još preći na HEPI i napraviti ugovor o samoočitanju (jednom mjesečno očitaš brojilo i pošalješ stanje, pa ti naprave račun prema stvarnoj potrošnji). Tako u HEPI tarifi dobiješ popust na opskrbnu naknadu što je 7,40kn mjesečno. Svim tim promjenama bi ti se računi mogli znatno smanjiti.
tiki66 je offline   Reply With Quote