23.01.2021., 23:18
|
|
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
Autor Exomaniac
To je kao da kažeš da nema nikakve razlike između auta i F1 bolida jer oba imaju motor, 4 kotača, mjenjač i kočnice.
To što obje stvari funkcioniraju na isti način i imaju slične dijelove ne znači da je to isto. Dizalica topline ima primarnu namjenu da bude sustav grijanja, ona je projektirana da radi i do -20, -25 stupnjeva, ima kvalitetnije dijelove, inverter je projektiran za kvalitetniju i širu modulaciju snage grijanja, softvare prema kojem radi je napisan drugačije, možda ima i ugrađen rezistivni grijač ukoliko su temperature ekstremno niske i da može brže doći do početne temperature, kondenzator je drugačije veličine. Može biti još 100 stvari.
Ima i kvalitetnih klima top serija koje su namjenjene za grijanje, poput Daikin modela, ali ti modeli isto tako koštaju barem 20-30% više od iste serije koja nije namijenjena za grijanje.
|
Citiraj:
Autor OuttaControl
Da sve su to zapravo dizalice topline iliti toplinske pumpe. Brka je jer u Americi se klime ili ti AC koriste isključivoj za hlađenje, ali i u tom slučaju je klima toplinska pumpa, samo jednosmjerna.
Dizalica zrak zrak je u biti multi split sistem koji se vise fokusira na grijanje, ima smisla ali kad bi ja to ugradjivao isao bi najvjerojatnije na zrak-voda sistem. Ali da fency naziv za (japanske) inverter klime koje su primarno namijenjene za grijanje.
Jos isplatljiviji je zemlja - voda il zemlja-zrak al je i skuplji inicijalno.
|
Zahvaljujem obojici, to me i zanimalo. Znači toplinska dizalica zrak - zrak je inverter klima, prilagođena prvenstveno grijanju pa tek onda hlađenju. Drago mi je da nisam lud.
Tko radi novu kuću, ili radi potpuno renoviranje stare, vjerojatno se isplati ići na nešto tipa voda-zrak + solarni paneli na kući.
|
|
|