Ovo je 3xplin + 1x struja (obična) na ravnoj ploči. Molim ne pokretati rasprave oko indukcije, nije o tome riječ, ostajem pri navedenoj kombinaciji jer mi baš takva odgovara.
Tri su problema:
1. kombinirane i čisto plin takve ploče 99% ih nema metalnu zaštitu na rubu. To imaju samo čista struja - indukcija ili obične. S vremenom smo unatoč pažnji staru ploču skrhali na više mjesta, na kraju je nedavno i pukla skoro dijagonalno. Od bočnog udarca po rubu. Stara ploča je bila Schott Ceran što je navodno dobar materijal i stvarno nismo brinuli oko udaraca odozgora.
2. prodor vode ispod ploče - dogodilo se, ne odmah nego nakon nekog vremena. Ona gumica ili što je već ispod je propala, prvi put kad se nešto polije okolo prolazi ispod ploče
3. ulazak prljavštine ispod ruba ploče - po uputi za montažu ta spužvica niti ne ide do ruba ploče, znači mjesta uvijek ostaje i onda na kraju čačkalicom vadiš van mrvice što nije uopće fora.
S novom pločom (elektrolux) dobio sam najobičniju samoljepivu spužvicu širine 1 cm.
Prvo sam tražio kako napraviti okvir za zaštitu, odustao od toga. U uputama za ugradnju piše da se upustiti može ako je ploha od umjetnog kamena ili punog drva, pretpostavljam radi vlaženja iverice. Kad sam proučio kako je postojeća ploča ugrađena, vidim da su rubovi gdje je iverica izrezana nečime impregnirani. Podsjeća me na tanki sloj silikona, ali se drži stvarno čvrsto. Nekoliko puta tijekom godina je i procurilo ispod i ništa se nije napuhnulo.
Ideja mi je bila da "stepenicu" gdje se pogloda impregniram, pitanje je čime, bi li se silikon upio u drvo?
Čime to radite kad ugrađujete ploče, sudopere i sl.?
Nakon toga bi ploču samo spustio na to, znači ispod ne bi lijepio. Na kraju bi samo uski prorez između okomitog ruba ploče i radne plohe napunio crnim slikonom (npr.
ovaj). Taj je neutralan i drži do 300°C, na slici na tubi je čak i naslikano da može za kuhinje.
Ako bi morao i skidati ploču, samo bi skalpelom napravio okomiti rez i mislim da bi to išlo.
Ono što ne znam:
- kako će plastična laminacije ploče se ponašati u dodiru s glodalicom?
Da se ne spali plastika ili otkrhne iverica.
- da li će taj spoj stvarno "držati vodu" i kako dugo?
Mišljenja?