Citiraj:
Autor picajzla0707
Kako nemaš kaj dodavat, ako hoćeš novi 6/12 procesor amd ga naplaćuje 100usd više, 5600 nije u ponudi i tkozna kad će bit. Možemo se pravit grbavi, ali jasno je zašto ga nisu izbacili - zato da oderu što više kupaca za 'premium' cijenu.
A i nestašica je njihovo maslo, što bi im trebali biti zahvalni što su 80 ili više posto kapaciteta dali za konzole pa sad nema procesora.
Ne kužim tu filozofiju da braniš američku kompaniju i njihove poteze koji nisu slučajni, nego planirani za podizanje zarade, a to je u bilo kojem rječniku deranje.
Kako na 6core zaraditi više nego ranije - dignemo 50usd više, baba su kaže - to je malo, odgovor - ne dajmo 5600 van i morat će platit 100usd više za 5600x. Što je to nego deranje
A i nestašica. Jel nisu mogli staviti po trećinu proizvodnje za konzole i po isto toliko za gpu i cpu, kao da nisu znali što će se dogoditi. I? Boli ih ona stvar, ko hebe pc tržište i kupce cpu i gpu
|
Ne kužim ni ja tvoju filozofiju. Samo kažem da AMD R5 5600X u Microcenteru košta 299 USD tj isto onoliko koliko AMD kaže da košta.
Kod nas je 2700 kn što je debelo preko 300 dolara. A to debelo dolara extra ovdje ne ide AMDu nego distributerima i trgovcima.
Jasno da je AMD išao da zaradi i da opepeli gaming krunu. 20% jači proc za godinu dana treba naplatiti. Neće ga valjda dati po cijeni Zen+ na akciji. Pa i u prvoj generaciji Zena su bacili van samo skupe 8c/16t procove, jefinijih nije ni bilo. A i R5 1600 je bio preko 200 USD kad je izašao. Računajući inflaciju, R5 1600 onda je bliži cijenom sadašnjem 5600X nego lanjskom 3600X. Tako da nije ovo ništa novo. Ali činjenica je da su 600x, 800x, 900x i 950x za 50 USD skuplji. Non X modela nema iz očitih razloga.
Ali i dalje razlika visoke cijene ne ide AMDu. Ajmo reći da imam insajderski info koliko jedan veliki diler plati 5600X pa koliko digne jedan HR diler pa onda još i dućan. Kao što rekoh, nema AMD s time veze

cijena je i dalje 299USD kaj se njih tiče.
Zadnji sam koji se bori za neku kompaniju, a ti si malo butthurtan jer si kasnije shvatio što sam htio reći ali te je sad sram priznati pa radije mene nazvati apologetom američke kompanije nego reći "shvatio sam što si htio reći". No ništa čudno za ovaj forum u zadnje vrijeme.
@Mladenxy
Meni se čini da bude ovo drugo. Da će oboje biti blizu cjenovno ali u stilu GPU rata - nama manje prihvatljivo
Inače da se pohvalim, počeo sam ljudima gurat i5 10400F. Uspilo se riješiti 2 komada ispod cene. Jebote za to nemreš kupit polovni R5 2600 više

2000 kn ih je koštao taj proc, B460 ploča i 16GB RAMa. Ne znam jel ima kaj bolje od toga.