Citiraj:
Autor hash
Zasto vam je cudno to sto kolega ne zeli da Facebook zna da bari malu iz pekara bez zenine dozvole?
|
Zato sto je to definicija psihoze.
Zelim koristiti Facebook, ali ne zelim da Facebook zna da ga koristim. Mozda cak i sizofrenija, zapravo.
No najveci problem je u ovome sto pises. Odakle ta deluzija oko toga da ce Facebook/Whatsapp/tkogod raditi to sto pises?
Ljudi koji prodaju takve zjake su tehnoloski analfabeti, a razumno i nastavno na to, nedostaju im poslovni elementi da uopce razumiju koncept danasnjeg toka podataka na Internetima.
Citiraj:
Autor Neo-ST
Ili pak može...
|
Ako imas vise od 15 godina, onda ne moze.
Citiraj:
Signal npr. ne zarađuje na prodaji "anonimnih podataka" svojih korisnika, već su neprofitna organizacija koja živi od donacija samog osnivača, brojnih anonimusa i onih malo manje anonimnih, poput Elon Muska.
|
To je strasno simpaticno.
Gates, Besos i Buffet imaju sijaset neprofitnih organizacija u koje ulupavaju sumanutu kolicinu para. Ispadaju ekstra dobri ljudi (a sasvim je moguce da i jesu), ali to ne rade iz altruizma (koji esencijalno ne postoji kod ljudi), nego zato da bi bili jos bogatiji, ne brini.
Citiraj:
Sada ćeš reći "moš mislit šta će Signal ostati besplatan kad/ako na njega dođe milijarda ljudi", insinuirajući da će Signal prije ili kasnije, morati početi nekako zarađivati mimo donacija.
|
Tocno to ti i govorim.
Za pocetak ce morat prepisati Javasaluk kod, pa onda odrzavati beskrajno kompleksnu infrastrukturu, a tu par desetaka miliona dolara koje su iztramakali iz "altruizma" nestaje u roku od par mjeseci.
Citiraj:
U tom slučaju, neke od opcija su:
1) oglasi
|
Da, zarko zelim zakupiti oglase na Signalu, tako da mojoj babi od 90 godina dodje reklama za umjetnu vađejđej, a tebi pelene za inkontinenciju.
Dakle, esencijalno ne razumijes problematiku, jer je prodaja oglasa direktno vezana za tvoju tocku 3. Inace je besmislena i nesvrsishodna za oglasivaca.
Ne znam zasto je to tako kompleksno za razumijeti.
Citiraj:
2) prodaja (jednokratno ili pretplata)
|
Ponovno kardinalna greska, u oba slucaja. Jednokratno ne ide, jerbo serveri i dalje rade nakon tvoje jednokratne uplate. Pretplata, ponavljam - napravi random anketu koliko bi 100 nasumicno odabranih Fejsbukoida koristilo Wapp da kosta 1 (jedan) dolar (americki) mjesecno. Jedan dolar je novac kojeg malo jacom percepcijom mozes pronaci na bilo kojem vecem parkingu, ili zamjenom 12 PET ambalaza u lokalnom granapu.
Tri do pet. Odgovor na moje gore postavljeno pitanje je tri. Do pet. Nikako sest.
Citiraj:
A kada pričamo o povjerenju da neće prodavati naše podatke, baš se pitam kome bi trebalo više vjerovati.
Open-source messengeru koji pokušava biti dijametralna suprotnost "Jewbergu", ili Facebookovoj mašineriji.
|
Zato sto nedvojbeno postoji metodologija kojom se ja mogu uvjeriti da ono sto kloniram s Githuba jeste upravo ono na sto saljem podatke? [1]
Citiraj:
Četvrta opcija je najgora, a to je, uz toliko izbora danas koji neće prodavati vašu metadatu, podleći Facebookovoj hobotnici zbog a) neshvaćanja problematike i b) vlastitog komfora, odnosno lijenosti prebaciti se na drugi messenger u par klikova.
|
Upravo u komforu jeste stvar.
Za 1 posto ulozenog truda u freneticno trazenje aplikacije koja "nece prodavati moje podatke" (sto god to znacilo, jos nisam procitao suvislo objasnjenje te paradigme) mogli ste pronaci lijek za rak i odletjeti na Mars.
Meni WhatsApp na dnevnoj bazi stedi... cekaj, samo da provjerim koliko kosta minuta razgovora mobitelom prema Europi... cca. 105,60 kuna. Cinjenica da me WhatsApp ne kosta nista daje vrlo jednostavnu matematiku. A s vremena na vrijeme, mogu (uz tesku muku, dobar kut, puno svjetla i Photoshop) poslati sliku svojeg penisa nekome. I za uzvrat dobiti malo toplih lazi, ili u nepovoljnijem slucaju, kaznenu prijavu, no to su detalji.
Je li moj ili tvoj mirisni štapić ikada osvanuo, kao privatni (i vrlo mali) podatak igdje od strane WhatsAppa? Nije. Hoce li? Nece. Ima li WhatsApp AI koji zakljucuje da se radi o kornisoncicu i kontekstualno mi podmetne "penis pump" reklamu? Moguce.
Vrijedi li to 105,60 kuna ustede na dnevnoj bazi? Apsolutno!
Citiraj:
(navodno, nitko ne zna zasigurno):
|
Dakle, svi linkovi koje si poslao u sebi imaju kljucni element - navodno, nitko ne zna sigurno.
Pa cu ti postaviti jos jednom pitanje pod [1].
Citiraj:
...da bi se korisniku na Facebook platformi (fejs, instagram) plasirali "bolji" oglasi.
|
Ja zelim da ih prodaju i Googletu, jerbo nemam ni Fejsa ni Spejsa, pa smatram da je potpuno nezasluzeno da kada mi vec guraju reklame, ne dobijem one koje bi me zapravo mogle i interesirati.
Citiraj:
Pogrdno nazivati ljude koji napuštaju Wapp "tinfoil privacy warrior ravnozemljašima" i sl., osim šta je bezobrazno, je potpuno nepotrebno i ne-demokratski (navijaš za demokraciju?).
|
Navijam protiv licemjerja.
Bolje da ti ne kazem sto mislim o Facebook psihijatriji.
Osobama koje imaju "prijatelje" i vabanque plasiraju tim istim "prijateljima" sto su jeli, pili, jebali i gdje su bili, te vjerno ocekuju reakcije u obliku lajkova ili komentara. Od svojih "prijatelja". [2]
Procitaj gornji paragraf jos jednom, vrati se 20 godina u proslost, duboko udahni, onda procitaj jos jednom, i zapitaj se samo je li to za otvoreni ili zatvoreni odjel psihijatrije.
Spike "ali to mi je sansa da se povezem s davno izgubljenim prijateljima iz OŠ Anke Butorac, kako li smo samo lijepo izvodili u višeglasju "Uz marsala Tita, junackoga sina, nas nece ni privacy smest" je na razini susreta sa starim drugom tokom setnje gradom, i uz prolazno razmjenjivanje diskursa "e, di si stari, nisam te vidio 100 godina, kako je; evo dobro, gura se, a ti; a ide, zena deca posao; e, moramo na kavu jedan dan; obavezno, javi se; bok; bok" (ubaci Doplerov efekt za dodatnu dramaturgiju), a svi znamo kakva je to demagogija.
Jasno, Jewberg je napravio posao desetljeca, motiviran time da se domogne malo mlade domovske pičetine, poslovicno nanjusio dobar poslovni model, te zaista postoje ljudi koji vjerojatno profesionalno koriste takvu platformu, da bi ove gornje psihijatrije navabili na to da im - donesu pare.
A kako nas dragi Jewberg ipak nije altruist, a sasvim moguce da se i on ucipio u Signal praonicu (i ponovno - chapeau do poda za sve!), onda on zeli od tih Facebook profesionalaca uzeti novac, a oni pak ne zele da njihov novac ode uzalud, i tu se vracamo na pocetak - ti bi jako volio svoja prava, ali ne bi volio nikakve obaveze.
Pa i ja bih volio da mogu pokupiti RTX 3080 GT Turbo i to cetri komada da mi se deep fakeovi vrte u realtimeu a ne da moram cekati render, ali jebiga, to kosta. Zamisli.
Citiraj:
Ekvivalentno tome bi bilo nazivati ljude kojima ne smeta Wapp-ov business model "javnim, inertnim, beskičmenim kurvama koji se prodaju i ne cijene svoje podatke, radeći tako štetu svima ostalima dajući do znanja firmama da mogu to raditi svima". Ili jednostavno neznalicama.
|
I jos cu te jednom pitati, ponavljajuci se ne znam koji puta - koje to podatke, i kako ti je time bila nanesena bilo kakva steta. Hvala.
Ne moras mi davati linkove, slobodno podijeli svoje iskustvo.
Jasno ko dan. Samo sto svi WhatsApp egzodusičari prakticiraju [2], pa onda ti ta lamentacija pada u vodu.
Citiraj:
Možda katkad i nije svima do novaca.
|
Svima je uvijek sve iskljucivo radi novca.
Zato i ne zele placati WhatsApp n dolara mjesecno.
Citiraj:
Neki se ljudi bore i za neke principe. Poput Snowdena. Muska. "Privacy warriori". Nitko ih nije uputio koliko su neupućeni, a zašto i bi, ipak su oni nebitne nule, ili sigurno imaju neku korist od svojih tweetova.
|
Ilonka salje toliko telemetrije sa svojih Tesla da je Fejsbuk prema njemu Fort Knox privatnosti. Ta ista Ilonka prdne na Pticici, poronda dionice Tesle koje se magicno pokupuju prije nego sto mozes izreci "zlocesti Jewberg krade moje podatke" i onda ih podigne tri dana kasnije novom mudrolijom.
Da, BTW, ponovno ta ista Ilonka, dusa od covjeka, gdje se sljakeri koji ljepe Tesle Drvofiksom raspadaju od posla i iz nekog razloga nisu multimiljarderi. Go figure...