Citiraj:
Autor Libertus
Može li komentar zašto nas s raid, a pogotovo raid1 nije backup?
Kod mene sva računala imaju preko cloud sync sinkronizaciju s NAS. To su uglavnom razni dokumenti. Svi mobiteli dižu video i slike na nas isto. I sam nas je shr1, ali ovaj kao raid1, tj. mirror diska. Nekako mi se čini dodavati još jedan NAS ili disk kao backup NAS-a kao overkill.
|
sam za sebe, ni jedan NAS nije backup, osobito ako smatras backupom nekakav minimum od 3-2-1, 3 kopije podataka, 2 medija, 1 offline/offsite.
Nesto tipa na mobu uopce ne smatram jednom kopijom jer je toliko podlozan udarcima ili padu u vodu da je u smislu podataka potrosna roba. Racunalo je tek u nesto boljoj poziciji u smislu da sa ssd ili hdd ipak u vecini slucajeva imas mogucnost izvuc podatke ako racunalo zakaze. Ako je kao na nekim laptopima sve zalemljeno, sadrzaj na njima vridi ravno nula u smislu kopije podataka.
I sad recimo, zakaze nesto od to dvoje, ako je NAS jedina kopija podataka pored one na mobu/racunalu, onda se doslovce u tim trenucima igras dok ne dobijes barem jos jednu kopiju koju si u pravilu u startu triba imat, i to offline (ransomware) i offsite (potres, poplava, pozar, kradja i sl.).
diskovi su jeftini, a broj kopija je na tvojoj strani, pa makar bili i neki diskovi s milijun sati iza sebe.
raid nije backup, osim ako nisu bar dva.. tri neovisna...