View Single Post
Staro 16.01.2021., 11:50   #18
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
ti si sa "nije baš bekap" rješenja otišao korak niže na "stvarno nije baš bekap" rješenje.

2 vanjska diska, nezavisna jedan od drugoga, ako ih ne koristiš istovremeno, mogu bit OK.
u početku teme si rekao da ti treba mjesto koje zapravo nije bekap već skladište podataka. znači jedan od ta 2 vanjska diska će biti upaljena stalno / često. o nekoj automatizaciji nema ni govora očito.

i onda imaš disk 2 kojega ćeš paliti po potrebi i ručno raditi bekap na njega?

ovdje imaš dodatno problem usera (tebe), a ne samo problem hardvera.
disk 1 prdne, imat ćeš bekap na disku 2. disk 2 prdne, imat ćeš originale na disku 1. ali - koliko sam shvatio iz tvog dosadašnjeg pisanja, neda ti se/nemaš vremena/nešto šesto zbog čega ne želiš niti istraživati koja su ti potencijalna rješenja - pa me nekako čudi da ćeš na dnevnoj/tjednoj bazi htjeti odvojiti par sati da odradiš bekap sa diska 1 na disk 2.

u čemu je problem kupnje nasa? osim u novcu,naravno. mada već smo diskutirali u DIY temi da DIY rješenje nije nužno loše, a dosta pojeftinjuje stvari.

jer pazi, kupiš/složiš nas sa 2 diska. raid 1 btrfs, i upališ snapshote. rješio si problem virusa/cryptolokera/kvarova.
i onda on top of that uzmeš 1 vanjski disk na kojega ćeš ručno, svako toliko, raditi backup (iako se i to može automatizirati kroz postavke nasa, ovisno o marki/modelu naravno).

da li je to overkill za home usera? nije.

xy puta sam čuo oko sebe da je nekome prdnuo disk, laptop, komp, ssd, mobitel, a na moje pitanje "a di je bekap", me blijedo gledaju.
još su jači oni koji imaju vanjski hard disk "za bekap" koji im je jedini storage disk, i onda im taj disk prdne. na moje ponovno pitanje "di je bekap", dobijem odgovor da je "taj disk je bekap". NIJE, to ti je storage disk, koji je upravo krepao i moš se slikat.

dakle - kupiš NAS, složiš ga, baciš ga na vrh ormara , ili na neko udaljeno mjesto poput garaže/tavana/nešto šesto gdje ga nitko neće vidjeti ni čuti niti znati da postoji. kupiš i vanjski disk i ubodeš ga na taj isti nas (ako želiš automatizirati) ili ga držiš kod kompa (ako želiš bekap raditi ručno). usput kupiš jedan manji UPS i spojiš taj nas na UPS da kod nestanka struje / blicanja struje nas ne crkne ili se blokira.

sada sa smart utičnicama je stvar još lakše za složiti da se pali/gasi u određenim intervalima.
jp_rv je offline   Reply With Quote