Citiraj:
Autor HCS
Realno prilican zajeb. Prividno svi imamo vise novaca i bolji standard. No ukoliko ne zelite biti u kampici, vecina te dodane 'vrijednosti' ce otici na stanovanje. Da ne spominjem cijene svega ostalog.
Ako zelis trenutno egzistirati u Zagrebu, trebas barem 2000 EUR prihoda po kucanstvu. Capitalism at it's finest.
|
Može se živjeti i s puno manje, pa i u Zg. Been there done that.
Ali gledam sebe sada, bolja plaća, bolji uvjeti, komotno se troši i živi. Ništa pretjerano ali i dalje komotno.
Ali sam isto tako prije 5 godina živio u Vž s 3000kn mjesečno, plaćao pol stana i stanarine, jelo, školarinu, išao na skijanje itd.
Samo, moraš se stegnuti na mnogo mjesta da bi si nešto priuštio, ali da se može, može se. Pogotovo ako si solo, bez djece.
Danas je standard veći, i plaće su veće, posla ima ko dreka. Općenito je lakše doći do love.
Mala digresija, dođe mi zlo kad gledam one emisije gdje ljudima uređuju kuće, a kod kuće roditelji i troje punoljetene radno sposobne djece(naravno da ima ljudi koji su prošli kalvariju i to apsolutno podržavam da im se pomogne). Lova se danas sama nudi, samo treba zasukati rukave i uzeti je.
Što se tiče agencija, protuzkonito je da agencija uzima i od prodavača i od kupca proviziju. Mislim da kome se malo da aktivirati a pogotovo ako nije u žurbi s kupnjom, može izbjeći agenciju. 3% naknade je puno previše.
Ugovori, u pravilu morate potpisat ono što vam stave pred vas ako želite baš taj stan. Ako ga ne uzmeš, ima 50 drugih koji čekaju u redu, pogotovo ako je nešto bolje. Bolji stan gledam u oglasima večeras, sutra ga više nema. Tako je bilo i s kaparom, doslovno sam bio u situaciji di su me tražili kaparu danas, jer sutra su drugi na redu. Dobre stvari idu odmah ko vruće kestenje.
Šupe i preskupe stvari koje ne vrijede se vuku mjesecima po oglasnicima.
Il neznam, skupiš 20000-50000€ pa misliš da imaš neko zaleđe u pregovorima za smanjenje cijene. I onda ti investitor dođe i kaže da je upravo došao povratik iz Njemačke i kupio 7 stanova u kešu.