Znači APN i AirBNB?
Cijene su porasle iz jednog jedinog razloga a to je što je potražnja porasla.
Potražnja je porasla jer je novac jeftiniji no što je ikad bio. Krediti (kamate) su najmanji u povijesti, APN je tu, sve više mladih ljudi dobiva dobre poslove i bori se za sebe, razvoj IT firmi je doprinjeo dosta tome (VŽ je poznat po tome, osrednji gradić s dosta IT firmi, IT firma = ok plaće itd.). Još prije 15 godina su kamate bile 7-8%. Danas, oko 2%. Nije isto raditi za 4500kn s svojih 30 godina i raditi za 8000-10 000kn (u svojim ranim tridesetima) i/ili imati prihod u kućanstvo od 2000-2500EUR mjesečno. Bilo je toga i prije, ali ne toliko. Danas, čak i ovdje u VŽ (radim u IT-u pa je takvo u društvo), rijetko tko ima manje od toga.
AirBNB, agencije, poticaji i ostale slične stvari su tome samo dolijale ulje na vatru.
Ali u suštini, ponuda i potražnja, ništa drugo.
Do kada se stanovi prodaju po 1500-2000 EUR po kvadratu cijena neće stajati.
Ja sam nedugo pričao s jednom direktoricom (firme koja se bavi prodajom stanova). Pitala me žena (kao protupitanje na moje pitanje: Zašto takve cijene?), pitala me "Da li bi i ti prodao po 1200EUR kad možeš po 1800EUR?". I sve je bilo jasno nakon toga...
Moja zgrada je oko 100 stanova. Uzmemo da je prosjek 70 kvadrata (ima stanova od 45, ali ima i od 140 kvadrata).
Znači to je nekih 7000 kvadrata.
Da to isto proda po 1200EUR = 8 400 000 EUR
Ako to isto proda po 1700EUR = 11 800 000 EUR
Znači nije ni blizu slično, niti isto. 3 milje eura više zaradi samo ako cijena kvadrata poraste 500EUR.