View Single Post
Staro 11.01.2021., 19:44   #4119
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Sviđa mi se ova rasprava i mislim da smo došli nakon 4 godine konačno tamo gdje smo i htjeli - da se pošteno išamaraju i da u tim šamarima raja nešto uspije pokupiti.

Ali opet loš tajming nažalost. Pred 4 godine su nas ubijale cijene RAMa, sad pak divljaju cijene matičnih ploča.

No, ako to začas zanemarimo, dolazimo na ono što sam godinama pričao - AMD NIJE karitas niti socijalna user friendly firma. Tako su izgledali jer nije bilo izbora. Naravno, to ne umanjuje njihov tehnološki uzlet od šrot firme 2016 u ubojicu 4 godine kasnije. To su 2 odvojena segmenta.

Manuele, htjedoh kazati da bi se mogao kladiti da Zen2 ergelu tipa 3700X i ove masnije XT procesore tipa 3800 i 3900 ne budemo vidjeli po Zen/Zen+ bagatelnim cijenama tipa 3700X za 1099 kuna. Ne kažem nemoguće, ali jako jako malo vjerojatno IMHO.

Zašto tako mislim? Zato jer su moneygrabbing mašinerija kao i lntel. Kad je lntel bacao van 3770K, pa 4790K, pa 6700K, pa 7700K... koji prethodni je išao na akcijsku cijenu? Niti jedan. Čak su i poskupili tako da čine kupnju neisplativom. Za zaradu odlično jer prodaješ novo i skuplje + ploču i svima dobro.

AMD je FXeve davao u bescjenje kad je izašao Ryzen jer nije imao izbora. Davao je Zen i Zen+ u bescjenje jer se grabio marketshare. Sad kad je marketshare tu i kad se proda sve i jedan Zen3 koji izađe sa štance, zašto smanjiti cijenu Zen2? Deri dok ide. A ići će još neko vrijeme.

3700X mooožda bude 1100-1200 kn... polovni nakon što izađe Zen4 i nova platforma.

Sve je to Intel radio 2008 od s1366 pa sve do nedavno kad su se počeli gubiti u svim tim lansiranjima novih serija i socketa. I kako je ti prošlo? Za njih odlično, puno su zaradili. Rekordno
Brko je offline   Reply With Quote