View Single Post
Staro 10.01.2021., 02:03   #4071
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Citiraj:
Autor guerra Pregled postova
Dobro ja sam se sad na kraju dotaknuo gaminga tj mojih osobnih preferencija, ali tko god je htio vrtiti visoki FPS nije uzimao ryzen prve i druge genracije tak ionak. Takvom korisniku je tak svejedno sto je ovaj bolji u sirovom renderu, a cak i ovi koji su se bavili nekakvom produktivnoscu su koristi Intel koji je tad jos bolje gurao popularni Adobe Premiere i sl.
Nije sve tako crno-bijelo bilo ni kod gaminga tj. hoću reći da se 1st gen ryzen uzimao i za gaming masovno u vrijeme izlaska. Jedini problem je bilo određeno bottleneckanje najjače gpu tada - gtx 1080Ti (koju nisu imali ni svi recenzenti, nego su mnogi koristili gtx 1080) na 1080p rezoluciji i 144hz monitoru. To je tada 2017. god. bio mali fah gamera sa top gpu i 144hz monitorom, tek su kasnije takvi monitori značajno pojeftinili i gpu postale standard.

Pazi u to proljeće intel alternativa jednom R5 1600 su bili lockani i5 quadovi sa niskim clockom (i5 7600K je konkurirao skupljem R5 1600X), tako da je i tada bilo jasno da je ryzen dobra gaming opcija i futureproof. Tad su lagano već 2c4t bili gotovi, a bio je blizu i očigledan kraj čistih quadova, samo što to nije bilo u puno igara kao sada.

Jedino što je launch bio malo "rough" odnosno gaming im je nešto zaostajao sa intelovim HEDT-om u to vrijeme (koji je imao isti core/thread count), iako su u svem ostalom bili konkurentni ili bolji, pa nije bilo jasno zašto. Kad su se biosi malo popeglali, windowsi i poneke igre pečirale i sl. već je to izgledalo malo bolje, no naravno uvijek ostanu day one recenzije.

No kažem, već i u takvom stanju i ondašnjem tržištu ryzeni su bili dobra gaming opcija (ne i najbolja, odnosno samo nisu bili tada za taj jedan mali segment). To se vidjelo i na prodaji, jer su i za vrijeme zen i zen+ na onakvim mindfactory DIY statistikama plesali od 40% do 60% prodaje, što nitko nije očekivao i bio je fenomenalan uspjeh. Zen2 je digao uspjeh samo na višu razinu, no temelje uspjeha je već odradio zen i zen+, što se danas malo zanemaruje.

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 10.01.2021. u 02:08.
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote