Citiraj:
Autor Dr. Strange
Nije bit imati najbolje gaming performanse, nego omjer performanse/potrošnja, dakle efikasnost proizvoda, kao i cijena. Zen 1 i Zen 2 su kaskali za Intelom u brojkama kad se gleda gaming, no generalno su bili bolja tj isplativija kupnja i korisnici su to prepoznali, i AMD je postao ono što je sad. Rocket Lake će siguran sam preuzeti opet vodstvo što se tiče sirovih frejmova, no pod cijenu puno veće potrošnje i ograničenja u broju jezgri, a veća potrošnja zahtijeva i bolji hladnjak i sve to dodatno košta. AMD-u je dovoljno samo da sreže cijene i opet će biti pobjednici, korisnici će ih odabrati jer su generalno bolja kupnja.
|
Dobro ja sam se sad na kraju dotaknuo gaminga tj mojih osobnih preferencija, ali tko god je htio vrtiti visoki FPS nije uzimao ryzen prve i druge genracije tak ionak. Takvom korisniku je tak svejedno sto je ovaj bolji u sirovom renderu, a cak i ovi koji su se bavili nekakvom produktivnoscu su koristi Intel koji je tad jos bolje gurao popularni Adobe Premiere i sl.
Ne znam da li si ti zakeljio onaj graf o market share-u, ali tamo se lijepo vidi da na desktop trzistu sa razlogom nije bilo velikih pomaka sa prvom i drugom generacijom. Sa trecom i cetvrtom generacijom je tu posve druga prica.
Ne vidim poantu spominjanja hladnjaka kao ikakvog argumenta ako gledamo gaming. Prvi razlog je taj sto tu procesori ne trose puno pa se samim time i ne griju, a drugi je razlog taj sto je malo smijesno ocekivati da ce netko tko utuce ne znam kolko para na monitor sa puno herca, karticu koja ce to sve skupa gurati ostati ne nekakvom stock hladnjacicu. A ne bi vjerovao nekima hladnjaci ostanu i od prijasnjih buildova i ne bacaju ih u smece