View Single Post
Staro 09.01.2021., 20:16   #496
wifi
Premium

wifi's Avatar

Datum registracije: Sep 2017
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Vjerojatno si se zeznio 2.5" vs 3.5".
Pa i to sa 3.5" diskovima se da riješiti sa nekakvim 22 pin sata "produžnim" i malo duck tape
Prokleto je šta bi i to morao dovlačiti iz čajna, for ex.:
https://www.aliexpress.com/item/32952006675.html
https://www.aliexpress.com/item/32816717291.html
nisam, mozda si me krivo shvatia.
2.5" standardne debljine mi je u pravilu limitiran na do 2TB, s tim da je vecina 1TB.
3.5" bez problema ide na 12TB, vjerojatno i više, ali je problem jer ga ne mogu koristit u laptopu.
Sami produzni kabel ne znaci nista kad sam poprilicno siguran da prikljucici u laptopu nemaju nuznih 12V za pogon 3.5" hdd-a. cak bi se i to dalo rijesit, ali iovo je ok, a puno elegantnije.

Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Ono što je IMHO stvarno šteta sa laptopima je da više nitko ne stavlja eSATA port, to bi bilo super za uštekati kakvo vanjsko kućište sa par diskova. Sa tim g40-30 se opet može ići na USB3 pošto nema druge opcije, makar kao backup za interni disk.
zadnji laptop sto sam ima sa esata (i to powered esata-usb combo) bia je toshiba u400pro, a taj je bia jaci nego ovaj lenovo koji je sad umirovljen kao xpenology nas.
svjesno sam isa na konfiguraciju 480GB SSD kako bi gigabit ethernet sigurno bia jedini bottleneck, a 1TB HDD ce mi bit nightly interni backup.
USB3 ce posluzit za tjedni ili mjesecni backup na vanjski 3.5" hdd.

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
nekada su laptopi imali pcmcia slotove (i one novije, express gate mislim da su se zvali) pa si mogao dodati sata controller.
još uvijek imam doma mali 10" hp mini koji ima taj express gate, duugo sam ga koristio kao NAS , jedan je od rijetkih netbook-a koji ima gigabit lan.
na kraju sam ga zamijenio za bržu mašinu koja manje troši - upravo taj J3700 cpu. a i baterija na hp-u je umrla pa mi više nije imalo smisla.

uglavnom ja sam sa xpenologyjem rješenjem jako zadovoljan. jednu c2d starudiju sam sklepao u garaži, palim ju preko smart switch-a, imam gbit vezu do stanova i koristim ju za povremeni backup svih diskova na glavnom pc-u.
da, nekoc je bilo puno vise opcija za prosirenje nego danas. sad postoji samo usb, nerijetko usb-c, i to je to.
ima sam mali atom, asus 1005ha, ali previse kompromisa - samo 100mbit, sata1 (150) sucelje, usb2.0.

prednost xpenology-a je u tome sto je user friendly. u par min sa zenom, sve joj je jasno, uputia je direktno na Synology Drive, stavia app na mob, sve 5.
sad se samo nadam da ce bit pouzdan i izdrzat.
wifi je offline   Reply With Quote