View Single Post
Staro 08.01.2021., 05:41   #3501
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor LorD ClockaN Pregled postova
Na balanced je.
Dosta mi za danas
Ne slušaš Manuela.
Nemoj povećavat power limit i dizat voltažu.
Napravi UV.
Bio sam pred koju stranicu napisao kratki tut.
Veće su ti beneficije, takt možda neće biti veći, ali potrošnja, temp i tišina će biti bolji, a takt stabilniji (takt će zapravo biti zakucan). Ako i izgubiš perf to će biti 2-5%, ništa strašno ni primjetno.
Ja sam 3060Ti uspio dosta stišati, izgubio nisam ništa, a ti sa 3090 možeš dobrano profitirati. Ali dobro, ako te ne dira zagrijavanje i potrošnja, a po konfi bi rekao da ne. Onda se nemoj zamarati UVom.
Inače sam i ja prije tako razmišljao dok me odmah prvi dan nisu izludili ventovi na ovoj grafi. Cijenim tišinu, a opet vjerujem da je tvoja grafa osjetno tiša od moje.

EDIT: Evo mog posta, samo da dodam, treba samo u afterburner.cfg pod startdelay dodat 15000 ili više (delay od 15 sekundi) da bi se startao kasnije jer ga NV CP i/ili ostali SW vezan uz grafu poništi ako se startaju nakon njega, i memu sam spustio na 8ghz jer se povećavanjem takta latencije same štelaju pa se zapravo gubi na brzini(i sam si primjetio da kad se grafa zagrije, takt pada, e toga ovdje nema i ja sam na duže staze dbio viši takt nego na defaultu, meni je padao na 1860, a sada je na 1890). I ne moraš ti ciljati na 0.85V kao ja, odi na 0.9, iznad toga se mislim već počne gubiti na efikasnosti, ja sam si našao zlatnu sredinu. Ekipa po netu je uz mrvu veći gubitak performansi skinula više do 100W na 3090.

Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
OK, slijedi kratki tut.

Instalirate zadnji MSI Afterburner.
Pa prvo u settingse i stavite kvačicu na unlock voltage control i voltage monitoring (slijedi restarta AFa). Možete staviti kvačicu i na run with windows.
Na glavnom ekranu stisnite CTRL+F, pojavljuje se graf boostanja, dole su mV, a okomito je frekvencija. Možete na glavnom ekranu AFa za svaki slučaj stisnut reset.
I onda odite na core frequenci i dajte ga skroz nalijevo i vidjet ćete da je graf pao.
Na grafu su kockice. Ja sam npr kliknuo kockicu koja je bila iznad 850mV(0.85V) i onda ju odvukao gore na 1875mhz (AF se tu malo čudno ponaša, zaokružuje na mislim svakih 25mhz neovisno o vašim postavkama). Ne gasite graf, sada opet u glavnom prozoru stisnite apply i vidjet ćete kako se graf poravnao, sve vrijednosti iza odabrane voltaže su na istoj frekvi (undervoltana je grafa). E tu sada možete joiš ručno dodati sigruno 1000mhz na frekvu RAMa (moja ide mrvu više) i onda testirajte, ako prolasi, sejvajte na 1 profil i označite apply OC at startup. Mora biti 1 profil. Probajte i druge vrijednosti, meni je ovo neka zlatan sredina, nisam izgubio performanse, a dobio sam tišu, hladniju i manje rastrošnu grafu.

To je to, kada sam išao guglat, zakomplicirali su ovo do iznemoglosti, srećom naletio na jedan YT komentar koji je to ovako objasnio u najkraćim crtama.

@Sam: A čuj, ako ćeš OC-at, vj ti ovo moje baš i neće pomoći, ali mišljenja sam da su razlike od 100-200mhz neprimjentne vj nekih 2-3%. Ali uvijek možeš probat.
Uvjeren sam da je tvoj čip barem malo bolje binan od mog i mladenovog jer si uzeo OC verziju.

EDIT: Vidim po internetima da ljudi ovo masovno rade sa Ampereom....vrućo i rastrošno.

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 08.01.2021. u 06:02.
Disco je offline   Reply With Quote