View Single Post
Staro 01.01.2021., 19:25   #46
domina
Premium
Moj komp

domina's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Proljetne potrese nisam osjetio jer sam bio van RH, a ove sad jesam. Kad je derno ovaj jaki potres u Petrinji, znao sam da je jači neg proljetni u Zg, jer se i u Kc dobro ljuljalo. Zadnja 2 mjeseca obnovili smo bojler, kupaonu, sve cijevi za vodu i drugu malu prostoriju gdje je wc.
Nemam strah da će se kuća srušit, bilo me jedino strah da mi sav taj trud i novac ne završi uzalud i da slučajno plinska cijev koja ulazu u kuću u podrumu nebi procurila. To sam nekoliko puta išo provjerit dal se osjeti šta. Žena i kćer su nedavno uselile, pa me samo taj plin malo kopka.

Slažem se s medom da ne treba imat viseće police ili općenito bilo šta iznad kreveta tj uzglavlja. Tako da jedino šta možemo osigurat su napravit dobar raspored u sobama gdje se boravi i spava. To je onako ugrubo rečeno da vas riječnik ili neka vaza ne nokautira dok spavate.

Studiro sam naftno rudarstvo i sjećam se da je pokojni profesor Tišljar iz petrologije rekao da Zagreb u krugu cca 100km pasivno pluta na lokalnoj ploči i da Zg ima veću tj češću tektonsku aktivnost. Kad ga je netko pitao kolko bi najviše moglo zaljuljat, reko je da to nitko sa sigurnošću ne može reć, ali da ne bi smjelo bit jačih od 6.5 po richteru.
Odma je na to rekao da se oko toga ne treba brinut jer većina Zg ima objekte s armirano betonskim temeljima.

Kad sam jednom prilikom hodao tratinskom, na cca pola puta između placa i cibone, sa suprotne strane ceste se urušio dobar dio fasade (cca 2x2m), nije pala na nikog al bilo je blizu. To je bilo pred jedno 11-12 godina.

Jedino što mogu reć je da ne pratite ta podrhtavanja, što manje razmišljanja o tome, a ako već razmišljate, onda nek to bude Vaš oprez da vam komad cigle/fasade ne padne na glavu kad hodate ulicama.
domina je online   Reply With Quote