Citiraj:
Autor Head_Hunter
Ok, kome treba vram, ali nije li bitnija sirova snaga tj jezgre, a 3 x 3080ti je daleko jace od 2 x 3090 po tom pitanju. A kaj se tice 3080vs2080ti kako je bolje 11gb sporijeg spram 10gb dosta brzeg vrama, na stranu nvlink pa kad uparis da gledas zbrojeno. Ne kuzim previse al ne ide li na ruku tom poslu i brzina 3080 vs 2080ti, jer na kraju ako je bitan samo vram kako ispada zasto nebi onda napunio komp dodatno sa 2080ti pospajao ih i uzivao u toj prednosti gomile memorije po daleko nizoj cijeni spram 3090ki...
Mislim ionako ce vise tih grafi kupit gejmeri koji zele flagship grafu i jer fora izgleda u potpisu konfe dok dođe 3080ti nego biznismeni.
Edit
Po prodaji i zaradi za Nv ionako malo bitan segment grafi i trzista.
|
Brzina VRAMa je manje bitna kad ti ponestane VRAMa je ronda se render drasticno uspori kao koristi sistemski RAM.
Ali nekuzis ti to pa nevrijedi da ti objasnjavam jer ti i dalje imas svoju teoriju

.
Nvidiji to postaje bitan segment, pogotovo od uvodjenja RTXa (prouci malo temu unazad gdje sam posto rezultare sa i bez RTXa u renderu) jer i velike filmske kuce prelaze na GPU render a to su onda tisuce grafickih (najskupljih) u bundlovima po kupovane od takvih firmi. A i sve te IGRE su napravljene u 3d programima/kod firmi koje koriste takve workstatione sa 1-2 jake graficke u Game studijima.
Recimo samo Octane Render forum ima na tisuce clanova i svi koriste multiGPU systeme a neki kolko vidim imaju u firmama i 100 GPUova za svoje "male" render farme.
Pa samo ja sam do neki dan imao 11 komada (7*1080ti i 4*2080ti, sad sma spao na smao 7 komad ajer sma prodao 1080ti d anapraivm mjesta za 30X0 seriju

), kolega koji se isto bavim tim poslom je imao 19 komada kod sebe, znaci nas dva 30 komada high-end grafi i mjenjamo ih svake 2-3 godine, to je cjenovno za Nvidiu kao 100 prosjecnih gemera (koji vecinom ne kupuju najjace modele i imaju po jednu graficku)....
Uglavnom bez brige 3090 ima svoju namjenu

.