10) a ubili su NVlink koji zbraja kolicinu VRAMa izmedju linkanih grafi pa nemogu upariti dvije 3080 i dobit 20GB raposlozivog VRAMa  .
Citiraj:
Autor Head_Hunter
Ok, netko ce naci prednosti kod kupnje 3090 ali mislim da je to u jako malom postotku ljudi, za dvije 3090 kupis tri 3080ti, sirova radna snaga je u tom slucaju ogromna na strani 3080ti.
U svakom slucaju ce biti koma to za prodat em cjenovno, em kaj je extremno mali broj tih koji ce biti zainteresirani za kupnju tih grafa zbog tih nekih svojih prednosti spram 3080ti.
|
Sve te grafe koje kostaju 10, 12-15000 kn su ionako "bitne" jako malo postotku ljudi ali firme , freelanceri, content creatori ih kupuju sve vise jer software sve vise dobija podrsku za GPU i RTX pogotovo pa jedna firma koja se bavi renderingom,video efektima, simulacijama i slicno moze imati 50ak tih kartica bez problema.
Ne bavis se time pa jednostavno nisi u toku s time i cini ti se ovako da to nema smisla ali zna Nvidia sta radi, bez brige  .
Plus to da 3080ti jos nije vani (i kad bude bit ce ih na kapaljku) pa se nemoze kupiti tako da dok one budu dostupne kako treba ekipa koja treba ce pokupovat 3090 i odraditi posao s njima i ne zamarati se koliko ce dobiti sa prodajom istih za koju godinu  .
Ali kao sto rekoh ako trebas vise VRAMa 3090 je jedina opcija i zato je Nvidia "ubila" NVlink na slabijim modelima posto ih je to "kostalo" kod serije 20X0 jer su ljudi kupovali 3070 i uparivali sa NVlinkom da dobiju vise VRAMa u odnosu na 2080Ti jer je Titan bio bezobrazno preskup u odnosu na 2080ti (3000$ vs 1300$) a kamo li 3070. -->
Citiraj:
Autor Head_Hunter
Pa nije li Titan imao podrsku za neke drajvere i programe za koje ove gaming grafe nemaju, ima li tu podrsku i 3090?
|
Nije, nesto is pobrkao, Quadro je imao posebne drivere ali Titan je radio i radi s "normalnim" driverima (Imao sam tri koamada TitanX u rendermashini).
Isto tako Nvidia vec neko vrijeme ima Studio drivere (optimizirane vise za aplikacije - stabilnije) i Game drivere za svoje "obicne" graficke pa kod downloada biras koje zelis premda ce s obje verzije raditi i igre i aplikacije samo pitanje koliko stabilno/optimizirano.
Citiraj:
Autor Head_Hunter
I koliko to tih 4gb vrama vise znaci i taj nvlink kad koliko sam ja cuo ovi koji rendaju sa grafama , uglavnom grafe međusobno ni ne povezuju radi svaka za sebe.
|
Svaki GB znaci, zato bi konkrento meni prelaz sa 2080ti na 3080 (koja je brza u renderu) bi bio u djelu situacija downgrade jer su smanjili kolicinu RAMa (11--->10) a ubili su NVlink koji zbraja kolicinu VRAMa izmedju linkanih grafi pa nemogu upariti dvije 3080 i dobit 20GB raposlozivog VRAMa  .
Citiraj:
Autor Head_Hunter
Ok, netko ce naci prednosti kod kupnje 3090 ali mislim da je to u jako malom postotku ljudi, za dvije 3090 kupis tri 3080ti, sirova radna snaga je u tom slucaju ogromna na strani 3080ti.
U svakom slucaju ce biti koma to za prodat em cjenovno, em kaj je extremno mali broj tih koji ce biti zainteresirani za kupnju tih grafa zbog tih nekih svojih prednosti spram 3080ti.
|
Sve te grafe koje kostaju 10, 12-15000 kn su ionako "bitne" jako malo postotku ljudi ali firme , freelanceri, content creatori ih kupuju sve vise jer software sve vise dobija podrsku za GPU i RTX pogotovo pa jedna firma koja se bavi renderingom,video efektima, simulacijama i slicno moze imati 50ak tih kartica bez problema.
Ne bavis se time pa jednostavno nisi u toku s time i cini ti se ovako da to nema smisla ali zna Nvidia sta radi, bez brige  .
Plus to da 3080ti jos nije vani (i kad bude bit ce ih na kapaljku) pa se nemoze kupiti tako da dok one budu dostupne kako treba ekipa koja treba ce pokupovat 3090 i odraditi posao s njima i ne zamarati se koliko ce dobiti sa prodajom istih za koju godinu  .
Ali kao sto rekoh ako trebas vise VRAMa 3090 je jedina opcija i zato je Nvidia "ubila" NVlink na slabijim modelima posto ih je to "kostalo" kod serije 20X0 jer su ljudi kupovali 3070 i uparivali sa NVlinkom da dobiju vise VRAMa u odnosu na 2080Ti jer je Titan bio bezobrazno preskup u odnosu na 2080ti (3000$ vs 1300$) a kamo li 3070.