Citiraj:
Autor Majkus
Dignuo bi kredit cca 70000 eura za adapataciju kuće i napravio ju za odmor/rent.
Gledao sam po nekim bankama i spreman sam dati hipoteku na tu kuću,procijenili su je na cca 100000 eura (službeni procjenitelj jedne banke) ali mi sve neki čudni uvjeti. Najviše me tlači taj namjenski/nenamjenski dio.
Dali vi imate neke preporuke?
|
U hpb sam dizao namjenski kredit. Morao sam unaprijed ishodovati troskovnik na dogovoreni iznos, a osobni bankar mi je rekao da ih nakon plasiranja kredita ne interesira na sta cu trositi novac. Tako je i bilo.
Citiraj:
Autor Majkus
Neću obečavati,moj je to interes i više mi paše cash lova nego preko računa ovako onako. Kako uopče ide s tim? uzmem ponudu u trgovini,idem u banku oni mi to plate i ja pokupim materijal? Kako se ta evidencija vodi? malo mi je to bezveze.
|
Radi se troškovnik.
Meni je trebao biti izrađen od strane ovlaštenog arhitekta (ili inženjera graditeljstva) što znači da je isti upisan u Komoru arhitekata i ineženjera u graditeljstvu i posjeduje pečat s ovlaštenjem. Njemu okvirno kažeš koje ćeš zahvate raditi u kući, koje prostorije ćeš obuhvatiti, koju klasu opreme ćeš ugrađivati i do koje cifre ti treba troškovnik.
Onda ti on napravi čitabu u koju natrpa svega i svačega, udari pečat i to je to. Nosiš to u banku i to je pokriće za namjenski kredit/adaptacija i kupovina nekretnine. Bar je meni bio.
Kako sam kasnije trošio taj novac kredita, banku to nije zanimalo