View Single Post
Staro 27.12.2020., 16:28   #2982
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Psycho Pregled postova
mozda bi trebao ovo pitati u memorija sekciji foruma, ali mi je bitnije da mi odgovara za proc.

koji ram uzeti za 3950x da mogu koristiti 4 sticka na sto visoj frekvi i nizoj latenciji? do koje frekve bi najvise trebo ici uzimajuci u razmatranje razlike u cijeni sad razlikom u porastu performansi?

p.s. imam 64GB rama i tako bi htio zadrzati. se isplati uopce ulagati u higher freq/lower latency memoriju ?
Ovo su bile neke bajke o tome kod prvih Ryzena kad je Ryan Shrout ispred PcPera napumpumpavao negativni hype protiv AMD-a gdje se pisalo kako Infinity Fabric voli brzi RAM i da je bez njega goli k.

Osobno sam isprobavao 3200 C14, 3466 C14 i 3600 C15 preko onog DRAM kalkulatora dok sam imao "stari i spori" R5 1600. Jedino kaj sam dobio je bilo više zagrijavanja, naprezanje IMC-a i bolje brojkice u sintetičkim benčmarcima. U Blenderu i Cinebenču je pomak bio nikakav, a u igrama se radilo o 2-4 FPS-a ako se dobro sjećam.

I kao što vidiš, od tog testiranja, pa preko R5 2600 - R5 3600 i sad R7 3700X, RAM mi radi na defaultu. Jedino u BIOS-u mu dajem 1,385V jer nekad napon pada za 0,02V. Rock solid i bok zdravo doviđenja.

Bottom line - za Zen2 flagship CPU se ne sekiraj glede brizine RAM-a, pogotovo sa svojim Sport LT modelom. Ako te već žuljaju pare, radije ih klepi u R9 5950X nego u drugi RAM
Brko je offline   Reply With Quote