Citiraj:
Autor domina
Ja nemam pirolitički kotao, ali ove godine sam dosta proučavao jer planiram napraviti kotlovnicu sa pirolitičkim kotlom. Gledao sam razne proizvođače, svi u svojim tehničkim listama navode 50 litara po kW snage kotla (bosch, viessman, buderus, možda i drugi).
SLažem se da treba malo više od minimuma, npr. gledao sam sebi uzeti 24kW i na to se nudi 1500 litara centrometalov pufer, razmišljo sam i 2000 litara, al taj mi ne prolazi kroz vrata. Za dva od tisuću bi morao vidjet s majstorom dal bi on imo mjesta u prostoriji sve to scjevarit i posložit.
Također ove god sam obnovio plinski bojler i sad dok je slabija zima održavam temp s njime, a u 2 boravka se loži na dvije peći ovisno dal koga ima.
Tako sam planirao i kad bi imao pirolizu, slaba zima održavanje temp na plin. Jača zima, piroliza.
2000 litara pufera dok je slaba zima se isplati, ali dok je jaka je dobro pitanje.. jer i spremnici imaju svoje gubitke..
|
Ovo su ti sve najgori pirolitički kotlovi, jedino Viessmann Vitoligno može proći donekle. Bosch i Buderus su identični, proizvode se u istoj firmi (Dakon dor) u Češkoj i kvaliteta lima je loša, nemaju cijevni izmjenjivač sa turbulatorima nego pločasti, regulacija im je primitivna, komora izgaranja isto tako. Ne gledaj to ni pod razno.
Vitoligno je nešto bolji, kvalitetom lima svakako, te ima cijevni izmjenjivač ali regulacija i komora izgaranja i dalje primitivna.
Moj kum prodaje cijelu kotlovnicu Vitoligno i 2000l pufer sa svim dijelovima za 15k kn, svojevremeno je platio preko 40k. Odselio u Zagreb nakon jedne sezone grijanja zbog posla, pa ako ti to bude zanimljivo dati ću ti broj.
Bio Tec L gledaj ako želiš novo. Bez obzira na cijenu od 20k kn ali barem nudi većinu stvari što pravi prirolitički kotlovi (ETA, Froling, VW term...) imaju a to je regulacija sa kontrolom izgaranja, upravljanje aktuatorima za primar i sekundar, lambda sonda, srednja vrata za potpalu, cijevni izmjenjivač sa turbulatorima...
Nema jedino upravljanje miješajućim krugovima grijanja out of box nego treba kupiti dodatni modul za to, cca 2000kn.