View Single Post
Staro 26.12.2020., 09:31   #2673
goran1985
Ili jesi ili nisi

Datum registracije: May 2011
Tu je valjda ključna riječ minimalno. To što kod nas pišu može se slobodno objesiti mačku o rep jer je znanje o ispravnom spajanju pufera sa kotlovima na drva na niskim granama. A lokalnim šerifima čista egzotika.

A to za 50kg briketa još više govori o iskoristivosti kotla. Pufer od 1000l ima oko 75kW energije čini mi se ako je ugrijan na 85°. To je cca 20kg ogrjeva sa iskoristivosti 90%. "Viadrusima" i sličnim, a takvo smeće sam imao 8 godina, je premija ako uhvate i 60% iskorištenja, ito sa puferom i potpalom sa vrha.

@domina, u tom slučaju se loži svako drugi dan. Puno je bolje/lakše napuniti do vrha jednom nego ovo što ja radim, i što ti misliš.
1000l je i inače premalo ako kuća nije mala ili niskoenergetska a cilja se na jedno loženje dnevno.

Recimo kod mene je 24kW kotao a kod ćaće mi je 40kW. Po snazi bi bilo da meni treba 1200l a njemu 2000l. No njegovo je ložište samo 1/3 veće. U stvarnosti bi meni trebalo više od 2000l a njemu je ok ovih 3000.
Morao bi tražiti točnu informaciju ali na zapadu preporuka dimenzioniranja ide 40l pufera po jednom litru zapremnine bunkera za drva. O tome koliko su austrijski, slovenski i njemački kotlovi ispred ovoga škarta kojeg nama uvaljuju ne treba pričati. Centrometal se modernizirao sa Pel Tec L I Bio Tec L kotlovima no još je to miljama daleko od njih.
goran1985 je offline   Reply With Quote