Citiraj:
Autor Nikky
"optane tehnologiju" nisam istraživao ali znam da je sw rješenje za cache sys diska,
ako nije dignut neki drajver / sw onda bi (valjda) trebalo da je ssd zasebno dostupan.
Unatoč tome šta ti ne treba puno prostora za sistem, mislim da se ne isplati uzeti taj optane zbog mršavih karakteristika, za sitno više eto pristojni normalni M.2 ssd.
|
m2 ssd mora bit nvme varijante inace nema koristi... a i onda, visak prostora je neiskoristiv i ne znam kako TRIM radi u ovisnosti o NAS OS-u koji se koristi. lako je moguc scenarij gdje umjesto unistenog usb sticka dobijem unisten ssd iako je bia prakticki neiskoristen.
optane, bar nazivno, zbog svoje tehnologije bi triba bit manje podlozan problemima koje inherentno imaju sve block write flash memorije.
Citiraj:
Autor Nikky
|
nazalost, moram te ispravit, jer s takvim "1na1" adapterima neces nista postic. ukoliko se koristi m2 sa sata ssd-om (ili ovaj adapter), u pravilu ti je na 99% maticnih ploca disable-an jedan od sata portova (sto uredno pise u manualu maticne). to je ujedno i razlog zbog kojeg (gore napisano) moras koristit nvme ssd da bi moga iskoristit m2 port bez da zakines neki od postojecih sata portova. i ujedno razlog zbog kojeg treba u pravilu koristit neki nvme (pci-e) na sata kontroler.
Citiraj:
Autor Nikky
|
od navedenih, tek je zadnji nvme varijanta, cime se dobiva dodatnih 5 portova skoro pa pune brzine. jms585 je pci-e x2, sto je opet dovoljno za 5 klasicnih hdd-ova.
gore dva navedena efektivno dodaju po jedan manje port nego sto navode jer, opet, disable-aju jedan od postojecih portova. osim toga, ono nisu kontroleri (u pravom smislu te rijeci) vec port multiplieri, sto znaci da ce ukupna brzina svih X portova biti manja od brzine jednog, efektivno sata porta (iako je m2) na koji se spajaju.