View Single Post
Staro 25.12.2020., 06:03   #2662
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor buljaka Pregled postova
Starije kuće bez izolacije će možda imati problema ali kuće sa PVC stolarijom i izolacijom mislim da neće imati problema. Uvijek možeš dignuti temperaturu ako je vani npr -20 i ne može zagrijati

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk
Pretpostavljaš ispravno dimenzionirane radijatore za potrebe modernih sustava.
Dakle, po mom iskustvu krivo
Ovo se sad igram sa drugim sustavom centralnog, na obadva poddimenzionirani radijatori predviđeni valjda za polaz od 80c. U primorju.
Prvi na drva, prebačen na pelete, ovaj na plin.
Na obadva stana promijenjena stolarija, bez fasade i onda kreću igre s grijanjem.
Čisto primjera radi, dnevni boravak 4.2*5*2.65, radijator od 8 Ferroli članaka 90cm visine, 3 do 4 puta preslab , jednocijevni sustav.
Znači sada ∆t = 60°C 200W po članku. Po termometal kalkulatoru treba 4.4kW.
Na ∆t = 50°C su na 158W. Sve po en442.
Bojler postigne i pređe zadanu temp. polaza 55c, vani 5c (ovo što je bilo hladnije par dana), dnevni ne ide preko 21. PVC sa troslojnim staklom stolarija.
Ostale prostorije su malo bolje dimenzionirani radijatori, pa još nekako.
Nema nego podić polaz, đaba kondez bojler.
U starom stanu isti problem, samo na pelete, radijatori u svim sobama praktički udvostručeni za polaz 60 do 65. Jedino što sam tamo imao dovoljno mjesta na zidu da to napravim, ovdje baš i ne.
Pa će trebat preć na pločaste radijatore i uvest dvocijevni sustav. Što dijete zna što je 20k kn, uzme i plati
Na već uvedeno centralno.
U primorju su majstori centralaši za vrijeme jeftinih energenata baš kretenarije radili, ima ih da su prošli cijeli radni vijek bez da su vlastiti posao naučili. Netreba ti miješajući ventil za kotao na drva i slične leblebije.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 25.12.2020. u 06:37.
Pomo je offline   Reply With Quote