View Single Post
Staro 24.12.2020., 15:47   #2657
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Nego kolko te kostao taj sport i kolko snage/kubika taj susta vmoze zagrijat ?

Ja trenutno imam:
1. Pec na drva sa 120l bojlerom (TAM Staedler 35.000 kalorija)
2. Standarndi strujni bojler na struju 80l za toplu vodu
3. Plinski condens 35kW + 120l spremnik za toplu vodu.

Znaci za grijanje imam dva sustava a za toplu vodu trenutno tri.
Ostalo je jos mjesta u podrumu i za treci sustav grijanja ako bude potrebe .
Dali ovo s "zdrvma" imas za ono kao ako nestane plina pa nek bude opcija ili i taj dio koristis, cemu strujni bojler, ako imas PTV i preko bojlera.

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Trenutno je bilo na 60C i postigo sam 24 - 24.5C bez problema u 30 minuta do sat vremena (zavisno od vanjske temp) u cjelom prizemlju tako da mislim da 55 nebi trebalo biti problema, bar ne za sad dok zima jos nije udarila posteno .
Lako kasnije pojacma na 60, 65 ako bude trebalo.
Poanta grijanja je da temperatura polaza i povrata bude linearna uz sto manje prekida plamenika, tako postizes maksimalnu efikasnost kako za bojler tako i za trosak. Jedan od konkretnih primjera, ako ti je ugodno na 24C, i za to ti je potrebno 55C° na polazu u bojleru, ti njemu namjestis 53 da je maksimalna i grijanje ce ti biti na recimo 23.8C u sobi, dobit ces kontinuirani rad a plamenik ce raditi s minimalnom snagom.

E sad stvar postaje bolja ako imas unutarnji kvalitetniji termostat i vanjsku mjernu jedinicu nevjerujem ovom s wifi pa cita s internetom. Krivulja ti racuna ovo sto sam rekao gore.

Recimo ako tebi u kuci za 1C° treba 1,1C° na plameniku racunica ide ovako

Krivulja kaze da za 20C° u kuci pri vanjskoj +5C° i ako je podeseno na 1.1 parametar ti trebas cca 45C° u polaznoj vodi

Ako ti kazes bojleru zelim 24C° on ce razliku od 4C° pomnoziti s 1.1 i toliko dodat na polaz. u ovom slucaju 49,4C (cca 50C°)

U slucaj da jos uvijek zahtjevas 24C unutar kuce a vani temperatura pocinje padat na recimo 0C°, on opet uzima razliku i dodaje ili oduzima na polaznom vodu.

Paralelni pomak u ovoj prici sluzi samo kao fino podesavanje, to znaci da ces pomaknuti krivulju prema gore ili dolje. Recimo sve je s krivuljom uredu ali ti fali 1C° na polaznoj vodi da ti se priblizi grijanim vrijednostima.

Konkretno 24C si potrazivao na termostatu i bojler ti stalno drzi na 23.6C, u slucaju da krivulju stavis na 1.2 dobit ces daleko vece temperature, brze ces ugrijati ali neces imati onu pricu o malom plamenu i stalnoj cirkulaciji i bojler ce se cesto paliti ali ako krivulju pomaknes prema gore za recimo +2C vjerovatno ces dobiti temp blizu 24C°

U ovom trenutku grijem 130 m2 potkrovlja nemam ni jednu kucu naslonjenu na nasu, imam samo 2 pvc prozora ostalo su drveni ali spustene roletne da mi nefuri. Potrosnja je od 6,5 - 8 m3 na dan pri 0-5C° vani...termostat stalno stoji na 23C° - nocna je 22C°

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna
fre@k je offline   Reply With Quote