View Single Post
Staro 23.12.2020., 17:03   #464
wifi
Premium

wifi's Avatar

Datum registracije: Sep 2017
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nikad nije pametno trčati na najnovije,
vidiš kako ekipa mudro gleda ove šta su se cijepili kontra covida hoće li im izrasti treće oko ili uho

Staviš xpenology dsm 6.x i pjesma.
sedmica me zanima zbog novog objedinjenog programa za fotografije... a kako se ne pouzdajem iskljucivo u samo jedan oblik pohrane, onda je i omv i xpenology samo playground. bitne su stvari uvijek na vise mjesta i osim vrimena ne trebaju nista drugo.
tako da kad se sedmica bootloader pojavi, idem i s njom eksperimentirat.

Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Kod XPenologya je stick read-only, na njemu je samo loader koji lansira OS sa hard disk(ov)a. Kod OMVa je (ako se instalira na USB) na sticku cijeli OS, zapisuju se fajlovi, logovi, tako da (bar ja) za tu svrhu ne bih koristio USB stick. OMV pojede nešto ispod 4GB, plus još onoliko GB koliko ima RAMa (za swap), tako da se sve da riješiti sa SSDom od 64gb koji su prilično jeftini. Docker ako se koristi je bolje staviti na disk na kojem nije OMV.
Inače ima i fora da se OMV instalira na hard disk koji se koristi za storage, ali navodno nije baš preporučljivo. (https://www.youtube.com/watch?v=1pLKcT1tr_Y)
da, xpenology nece unistit stickove, ali ima taj nedostatak da ocekuje da se stavljeni diskovi wipeaju kako bi uredno radia. tako da nije bas da se moze (a moze privremeno) neki disk s podacima samo ubacit. kompromisi, kompromisi...
taj sam video cak i prije bookmarka, uopce ga se nisam sitia u ovoj situaciji. moglo bi bit ok rjesenje, pa da barem ssd iskoristim dijelom za neke brze stvari ili treci/cetvrti backup. realno ako prdne ista na tome, sve se da rekreirat, ali me malo brine kako omv barata s TRIM-om, odnosno bili dovea do prerane smrti SSD-a kao sto to cini sa stickovima. doslovce ispada da je najbolje nac 2.5hdd od 30GB za boot priko usb-a... ili... wait for it... intel optane!!!

edit: https://www.adm.hr/intel-optane-16gb...58362/product/
not bad, cak je i cjena prihvatljiva... jeftinije nego na njuskalu...
wifi je offline   Reply With Quote