Tema: Automobili
View Single Post
Staro 23.12.2020., 16:47   #53241
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Elven Pregled postova
Takvog misljenja sam i ja bio, al me zbunio gore kolega kad je napisao da se to odnosi samo na aute ispod 100ks iz 90-ih.

Jer, koliko ja znam, dvomaseni zamasnjak je napravljen da se ublaze vibracije motora, koje su kod dizela problem, ali kod benzinca bas i ne. Mozda neki V6 ili V8, ali to nisu auti o kojima ovdje ljudi pricaju kad se govori o odrzavanju.
Kao netko tko se dosta kofrči čim se njegov post ne pročita kako treba, možeš isto to primjeniti i na sebe.

Nisam napisao da se odnosi samo na aute ispod 100ks iz 90-ih niti sam htio da tako ispadne. Htio sam se osvrnuti na generalnu rečenicu:

Citiraj:
Autor Elven Pregled postova
Atmosferki benzinci su milina za odrzavanje.
Nema turba, dpfa, egra, zamasnjak nije dvomaseni, pa ga nikad neces mjenjat....

Dao sam primjer iz svoje okoline, aute koje sam osobno vozio bar par tisuća kilometara i kod kojih dva boldana pojma ne idu u isti kontekst.
Civic EJ9 (jednomaseni), BMW E46 svi benzinci su atmosferci (dvomaseni), A4 B5 1.9TDI (dvomaseni), A4 B6 2.0 je atmosferac (dvomaseni).

Neovisno o iskustvu: dvomaseni zamašnjak je dio dosta velikog broja automobila s benzinskim motorom, a služi istoj svrsi kao i kod dizela i tu te tvoje znanje dobro služi - primarno su tu da ublaže vibracije pogona, neovisno jesu li od motora, pogonskih osovina, kardana ili nečeg trećeg - dvomaseni pomaže u svemu.

Diskusiji u svrhu, dalo bi se generalizirati da većina [benzinaca s prednjim pogonom] nema dvomaseni, dok [benzinci sa zadnjim pogonom] imaju.

EDIT: bilo je tu i mercedesa atmosferskih benzinaca, al njima ne znam modele niti baureihen napamet.