Citiraj:
Autor dakky
Ajd prvo ovo. Dakle, ti rebootaš Fritza u 4 ujutro i miran si do sljedećeg dana u 4 ujutro? Pa to bi bilo savršeno. Na Speedšrotu nasumično puca veza, nekad nakon 5 minuta, nekad nakon 3 sata, jako rijetko nakon 24, uglavnom "izdrži" oko 17 sati.
|
Izdržljivost veze ne ovisi samo o ruteru. Mirnim diplomatskim putem (khm

) sam natjerao HT da mi pusti maksimum koliko parica daje pa tu i tamo pukne DSL i ponekad u toj situaciji moram intervenirati s ručnim rebootom. Mislim da je nešto do Linux network stacka i pppd klijenta ali rijetko sam sam doma da nikome ne smeta da ubijam vezu par sati da se bacim u ozbiljni debugging.
Citiraj:
Autor dakky
E sad ako je tako kako sam rekao, onda mi ima smisla na ovaj ili onaj način mjenjati Speedšrota sa Fritzom, makar što se PPPoE dijela tiče. Da li će Fritz raditi passthrough ili Speedport, zapravo je nebitno. Zapravo bi iz cijele računice mogao izbaciti Speedport ako bi se moglo doći do VoIP šifre i postavki.
|
Nemam Speedšrot pa ne znam koliko se da prekonfigurirati da VoIP podiže preko ethernet porta ako je originalno konfiguriran za VDSL liniju.
No ja bih probao složiti da Fritz sa OpenWrtom drži VDSL, PPPoE i IPTV, a Speedšrotu bridgeao samo VoIP VLAN i natjerao ga da radi preko etherneta.
Mikrotik bih izbacio, osim ako ti ne treba zbog nekog specijalnog razloga, Fritz je sposoban raditi sve ovo što sam naveo na našim vrlim VDSL brzinama - Lantiq čipset ima limit oko 80 Mbps bez patcheva.
Moj 7362 drži VDSL, PPPoE, Adblock i SQM QoS. U crontabu je složen reboot u vrijeme kad svi spavamo jer nakon reboota nikad nema problema s podizanjem PPPoE konekcije.