Da ne odgovaram ponaosob...
1. Ekspanzijska mi nema taj ventil, već neki drugačiji:
jedan,
dva
2. Automatski odzračnici. Vidio sam na videu kako to funkcionira, imaju plovak. Nažalost meni to ne bi funkcioniralo jer mjehurići koji se meni skupe ne bi bili dovoljni za otvoriti plovak.
3. Nagib radijatora. Meni su svi radijatori u livelu. Ne bi ih pomicao jer su čvrsto spojeni sa cijevima koje izlaze iz poda, a iste su zavarene, pa bi i najmanji pomak mogao to poremetit.
4. Jutros sam na hladno upalio pumpu da vrti vodu po cijelom sustavu (svi radijatori otvoreni) dok nisam čuo kako mjehurići ulaze u jedan radijator. Čim se to desilo, odmah sam ugasio pumpu, tako da protok stane, a mjehurići ostanu u tom radijatoru.
Nakon toga sam ispustio iz njega jedno 2L vode (početni tlak 2 bar). Ništa zraka nije izašlo. Ponovo upalio pumpu, i čujem kako se premještaju u sljedeći radijator, pa ih "zarobio" i tamo. Taj radijator je duplo manji. Opet pustio neke 2L vode, ali opet ništa zraka nije izašlo.
4. Također sam primjetio da radijatori grljgalju i kad je ventil skroz zatvoren. Kako je to moguće ?
5. Također sam primjetio i da još jače i češće grgljaju kada tlak padne ispod 1.6 bara. Ne kužim povezanost, ali mislim da bi manji tlak mogao stvarati više kavitacije, koja onda stvara više zraka, no nisam expert po tom pitanju.
Smiješno da sa starim cijevima i ventilima (koji su promijenjeni jer su puštali vodu), je sve radilo savršeno na 1.1-1.2 bara, nikakvo grgljanje. Zrak bi se sam od sebe skupio u jednom radijatoru u banju, ispustio bi ga nešto sitno nakon zime i to je bilo to. Bilo ga je sigurno više nego sada, ali barem nije grgljao. Jedino sam morao nadopunjavat vodu svaku toliko.
Nemam više ideja.
Evo i video grgljanja koje slušam svaki put kad mjehurići naprave krug i dođu u moju sobu, a to je cca. svakih 5-6 minuta:
https://drive.google.com/file/d/1v4i...ew?usp=sharing
U prvih par sekundi se čuje prvo grgljanje, to je od radijatora iz WC-a do moje sobe, a onda se čuje i kako ulaze u moj radijator.
Jedino šta mi preostaje je zvati ove ljude koji su radili nove cijevi i stavljali nove ventile, pa se žaliti njima da ima zraka i praviti se lud.