U mom slucaju je bilo bas suprotno, trosak iznosa za kupovinu auta nisam ni gledao kao trosak "iz dzepa" jer sam te pare imao sa strane. Definitivno je lakse na takav nacin platiti, nemas onaj teret kasnije jer znas da si ustedjevinu odvajao sa strane, a nisi si uzimao iz usta.
Prve godine samo redovne stvari i par sitnica (ukljucen veliki servis) 4000kn. Sve skupa (gorivo, servisi, osiguranja, mirisni borovi i sl) na auto otislo 17000.
Druge godine 8000kn na servise (tu su i nove gume). Sveukupni troskovi opet 17000.
Ove godine samo servisi 16000kn (ovjes i visokotlacna pumpa su 13000), sveukupni trosak 26000kn. Napravio sam puno manje km zbog korone itd. Prvi put sam zagrebao ustedjevinu da bi platio neplanirani trosak.
Da barem nisam promjenio ovjes kako sam planirao u sklopu redovnog odrzavanja, lakse bi mi pali ovi neplanirani troskovi oko pumpe.
Racunica mi je uvijek bila stavljati sa strane 500kn/mj za vanredne troskove. Na kraju godine ta usteda ako nije koristena (a u pravilu do sad nije bila) ide u drugu ustedjevinu. Gorivo i redovno odrzavanje planiram unaprijed i podrazumijevam u mjesecnim troskovima kucanstva te za njega nemam potrebu aktivno stediti.
Na autu se nema sta vise promjeniti. Sljedece godine zamjena kocnica + selen blokovi i to je to. Od nekih skupljih stvari ostaje jos dvomaseni i nosaci motora, al jebemu mater! Iako nema naznaka da su slabi, nadam se da nece prdnut odmah u januaru
Najgore mi je palo to sto ove godine prvi put u zadnjih 8 godina nisam apsolutno nista ustedio za druge stvari za koje inace stedim (buduca kuca, crni fond). Sve se odmah pretakalo u auto, a vozio se nije... Usput smo opremili novi stan pa se ni na tom polju nije ustedilo. I sad vazem - prodati ili ne, kupiti novog ili ne, usporedjujem troskove scenarija posjedovanja auta za sljedecih 5 odnosno 8 godina + prodaja istog.
Daleko sam od toga da mi auto uzima kruh iz usta, samo me boli da tolike pare idu u njega, a ne npr u ENC ili gorivo...
I onda na kraju pogledam caleta i njegov atmo benzinjara, isto godiste ko moj (2008). Tip za 100 eura napravi mali servis + svake druge godine neku redovnu sitnicu (svjecice, gume, kocnice...). Od neplaniranih kvarova mu moze valjda samo puknuti guma

karikiram, ali kuzimo se valjda.