View Single Post
Staro 19.12.2020., 09:39   #525
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
I meni je prva brzo istekla (makar nije baš špricala) jer nisam dovoljno nabio. Bio sam naviknut na pressurized filter, kojeg nisam smio jako nabiti, jer bi kava pregorila.
To što ti prebrže isteče kava, i samim time nije dovoljno skuhana jer ne postigne ni pritisak ni potrebnu temperaturu, može biti iz 3 razloga:

1. prekrupno mljevena kava
2. neravnomjerno mljevena kava
3. nedovoljno nabijena kava

Meni se nekako čini da je neravnomjerno mljevena kava puno lošija situacija od malo krupnije, a ravnomjerne, ako se uzme u obzir da si pošteno nabio. Ako ti je jedan dio kave u filteru savršeno sitno mljeven, a drugi dio nije, po Bruce Lee-ovoj teoriji; voda će naći put i proći brzo kroz krupnije mljeveni dio.

Dobar mlinac će samljeti i ravnomjerno i sitno. Ovaj moj na najfinijoj postavci još uvijek melje malo prekrupno, ali dosta ravnomjerno. Burr mlinci to generalno rade bolje. Mojeg je prije cca 30 g kupila pokojna baka u Njemačkoj, a ja ga upogonio ove godine tek. Poznavajući nju, sigurno ga je kupila na nekoj akciji i sigurno je bio jeftin. Ali je burr. Oni sa lopaticama/nožićima po mojem iskustvu ne melju ravnomjerno.

Probaj kupiti mljevenu espresso kavu samo za probu. Pa ako to ispadne dobro kad nabiješ, onda znaš da trebaš bolji mlinac. Pretpostavljam da s razlogom ekipa daje stotine eura samo za mlince. Ja to ne bi nikad dao. Inače, prije nego što sam našao ovog, mljeo sam na onaj stari bosanski ručni sa akicom. Radilo je super dok se nije zatupio.

PS Ti stari ručni isto rade po principu burr mlinca.
Mlinac je ovaj : Krups expert burr i melje bas dobro, ima neke keramicke ploce sta ti ja znam. Meljem na najfiniju gradaciju i bude kao prasina prakticki. Neznam koliko jako treba nabiti , jedino da se naslonim na tamper