View Single Post
Staro 17.12.2020., 18:38   #518
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
Konačno nakon 50ak dana stigli tamper i portafilter.

(Isprika zbog šalice, totalno je kriva; nemam pri ruci nikakvu prikladnu prozirnu za espresso).

Da ne zbunjujem ostale, bio sam kupio DeLonghi EC685 (tzv Dedica) odmah s idejom da ga konvertiram u non-pressurized sistem. Kava iz pressurized portafiltera je bila tak-tak. Ko i svi drugi jeftini, pa i duplo jeftiniji uređaji. To bi bio uvod.

Kvalitetom portafiltera i tampera sam više nego ugodno iznenađen. Masivno. Precizno. Dobro naliježe. Bolje od originala.

Prve 2 kave su ispale loše. Prva je bila nedovoljna nabijena pa je ispala slaba i bez creme. Druga je bila previše nabijena, pa je bila gorka i pregorila. Treća je ispala taman. Gusta. Sirupasta. Puno okusa i dobra crema (možda bi moglo biti malo više).

Kava je Espresso u zrnu iz Lidla. Zbog cijene, naravno. Imam u planu puno boljih, ali ta mi je trenutno dostupna. Mlinac je prastari AEG burr grinder tipa.

Zaključak:
1. Dedica EC685; NE! Mislim da onaj njihov duplo jefitniji model daje isti rezultat, ako na njega pašu aftermarket 51mm portafilteri, što nisam siguran i nisam se usudio probati. Kod ovog modela se plaća design i metalna oplata kućišta. S obzirom da mi je aparat u kaotičnom uredu, design mi ne znači ništa, ali da mi je u kući, onda bi mi možda i vrijedilo, jer izgleda dobro, za razliku od jeftinjara.

2. Ovaj kineski non-pressurized portafilter i tamper; apsolutno DA! Razlika nebo i zemlja. Samo se nemojte šokirati ako prvih par kava ne ispadne dobro. Treba naučiti.
Jedina mana ovog portafiltera je što je sam filter meni preveliki za jedan prosječni espresso, a ne mogu se natočiti 2 istovremeno, jer kad ekstrakt prođe kroz filter, s obzirom na gustoću, nabere se oko sredine i tu curi. Može se jedino pretakat u drugu šalicu, a to je big no-no ako se mene pita. Rješenje je manji zasebni filter koji ću sad naručiti.
Neznam, imam isti ovaj nonpressurized kao i ti , narucio sam kad i ti, i meni sprica kao ludo iz toga a kava rijetka kao nesica. Koliko god da nabijem ne stima. Neznam sto krivo radim da dobijem sirupastu kavu koja se skuplja u sredini. Mlin je krups bas za kavu, meljem na najfinije.