Da, nisam baš bio detaljan. Znači ovako, dobio sam novce od poticaja tako da ih moram nekako potrošiti, ideja mi je bila uzeti stolno računalo za cca 20k kn i laptop za cca 20k kn, još 20k ode na monitore, periferiju, uredsku opremu, windows i office, 15k za doprinose i to je 75k koje sam dobio. Stolno koje imam je ovo u potpisu, staro 8 godina, imam i još 2 laptopa s windowsima, Samsung 670z5e s kraja 2013. kojeg ću dati nekome kad ga popravim i Lenovo W541 iz 2015./16. E sad pošto mi sad za posao treba mac mislio sam uzeti macbook, pa ga mogu koristiti i kada mi treba prijenosnik. U principu preko ljeta sam često radio na laptopu vani u kafiću tako da sam možda pretjerao s ovih 98%, valjda sam pod dojmom zime i trenutnih mjera, preko ljeta možda i trećinu vremena koristim laptop vani za posao pa bi dobro došlo da mogu odraditi bar 4-5 sati na bateriji. Ovo što sad radim zapravo i nije toliko zahtjevno, tako da je za to ova oprema i pretjerana. Ranije sam radio na nekim većim c++ projektima gdje je compile time znao biti i preko sat vremena na tadašnjem računalu, tko zna što će biti u budućnosti tako da je dobro biti pripravan, a i računalo ne volim često mijenjati pa želim imati nešto što traje, isto vrijedi i za laptop. Pisajući ovo sve čini mi se da sam dobro zamislio da kupim taj 16" macbook, više sam se zapitao jer sam čuo najave da će stići novi 16" za cca pola godine s ovim novim procesorom pa se pitam da li to mijenja stvari. I druga stvar je ovaj macbook mini, koji bi mi eto omogućio da kod kuće obavljam ovo što moram na mac-u, kojeg mogu dobiti praktički "besplatno", tj. za neku uslugu koju ću svakako odraditi ali ne bih ako mi neće trebati.
Edit: Da nadodam još, nekako mi 13" djeluje malo ali možda se varam, nisam nikada radio na tako malom ekranu pa sam zato mislio uzeti 16" ali možda bi bilo dobro ako uspijem isprobati. Mislim da bi i na 16" baterija trebala držati dovoljno, vidim da se hvale s nekih 10-ak sati sad koliko bude realno ne znam. Mislio sam uzeti 16GB, 8GB je premalo, više bi dobro došlo ali je preskupo i mislim da će mi biti dovoljno. Na stolnom računalu mislim uzeti 64GB.