Ovisi o tebi i tvojim potrebama, naveo si 3 uređaja koji imaju poprilično različite use caseove
Ja sam isto nekih 90% vremena na vanjskom monitoru, ali ovih 10% kad moram baš raditi direktno na macu - apsolutno mi je must imati 16".
Za ljude kojima je više manje svejedno, radije bih preporučio 13" jer ga je definitivno lakše nosakati okolo.
1. Da li ti je bitnija portabilnost ili veličina monitora?
(*ako ti je apsolutno svejedno i ne znaš ni sam što bi mislio, radije idi na 13", da ne bacaš pare bezveze)
2. U ovih 2% vremena što nisi doma, koliko ti laptop treba izdržati rada na bateriju?
(*ako ti je rad na bateriji bitan, 13" M1 će ti sjesti odlično)
Na dalje, RAM...
Meni je 64GB bila obavezna kupovina, jer mi svakodnevni radni setup najčešće uzima između 40 i 45GB RAM-a, ponekad i više, a sad na to dodaj i neke usputne aplikacije, tabove u browseru i sl.
Na 13" macu možeš maks staviti 32GB, a ako ideš na novi M1, mislim da je maks 16GB.
Dakle, RAM ti može doslovno odlučiti i veličinu macbooka i tip procesora koji ćeš staviti u njega.
3. Koliko RAM-a ti treba?
(*po tvom opisu bi ti 16GB trebalo biti dosta, osim ako nisi izostavio nešto bitno)
4. Mac mini je isplativ jedino ako ti stvarno ne treba laptop.
Je li onih 2% vremena kad ne radiš od doma a) rad od ne znaš ni sam gdje i moraš imati laptop ili b) rad od negdje drugdje gdje znaš da će te čekati ekran?