Tema: Automobili
View Single Post
Staro 11.12.2020., 11:12   #53170
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Da bi se dizalo ogranicenje brzine (a nece) treba podici kulturu vozaca. I uz ovakva ogranicenja je previse krkana na cesti. Svatko ponekad stisne jace gas, ali postoji i oni kojima je takav stil voznje normalan. Problem su i mladi vozaci koji danas nerijetko voze aute iznad svojih vozackih sposobnosti. Naravno, postoje i talentirani vozaci, ali cesto na cesti vidim hrpu banalnih gresaka od strane mladjih osoba.
U Njemackoj na nekim dijelovima gdje je delimitirana brzina udio nesreca nije nista veci od ostatka prometnica, ali je cinjenica da je kultura vozaca veca.

Kod nas se sve rjesava kaznama, imamo ogromno kazne, a ne ide se u sustave edukacija i svakako vazno, u poboljsavanje promstne infrastrukture. Ako pri 60 km/h naletis na rupu od pola metra na kolniku, sluzbeno "nije prilagodio voznju uvjetima na cesti". I naravno, kako je kod nas cesto tako, hrpa ogranicenja sluzi tome da se postave speed traps. Nelogicna ogranicenja, s 90 na 50 bez ikakvog razloga i tako.
Apsolutno potpisujem. Previše je bezobraznih vozača i problem je sada, ako podigneš sa 70 na 90 neko ograničenje, a krkan se tamo vozio 120 i prije, sad će se voziti 150...
Samo što krkani ne bi smjeli ograničavati nas poštene, i jednostavno bi se njih trebalo i sada jako kažnjavati, pa im ne bi padalo na pamet.
Ali kao i sve drugo (pogotovo porezna politika) ide se sa jakim kaznama i represijom za one koje ulove (i koji nemaju veze) čisto da se naplate i za sve one koje nisu ulovili. Umjesto da sve to bude umjerenije, i da povećaju broj ovih koji rade kontra propisa.

Sa povećanjem ulovljenih prekršaja, povećala bi se i kultura vozača (i poduzetnika). Vi šta živite u Njemačkoj, popričajte malo sa ljudima tamo, pogotovo starijima... nisu oni pošteni jer su se takvi rodili, nego jer su naučili da ne bu dobro ako ne budu pošteni. I da je dobra šansa da ih uhvate.
I vjerojatno veze i vezice ne znače kao kod nas, gdje se svaki ozbiljni prijestupnik izvuče s vezama i lovom, bez obzira na to koliko je ljudi ubio u prometu. Žalosno.

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Da, ali bezobrazni vozači, bezobrana vlast Imam rođaka u Njemačkoj i kaže kad se postavi novi znak, da se policija tu pozicionira i prvih x dana dijeli upozorenja, praktički "educira" vozače.

Druga stvar kod nas su kazne astronomske(s obzirom na prihode), ali više ljudi osvoji lutriju nego što primi kaznu.
Za ograničenje do 10 na sat, u naselju, nek stave kaznu 100 kn. Al nek se naprdi troduplo vise kamera, kamere ce se brzo isplatit, a ljudi ce se "educirat" vrlo jednostavno.
Točno to, kazne trebaju biti češće.
A BTW za vožnju do 10km u gradu već postoji kazna i veća je od 100kn

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Evo ja bih odgovorio: vozim u pravilu 110-130 po znakovima s tim da ignoriram one 90-100 znakove ako su uvjeti ok. Do 140 kada pretjecem serije kamione da skratim vrijeme u lijevoj traci.

Brzina mi dosta ovisi o prometu. Recimo prema Zagrebu rijetko idem brze od desne trake jer je cesto krkljanac, a lijeva je 20km/h brza pa nema smisla guziti se. Prema Zadru i Splitu redovito 130. Ipsilonom 120. Prema SB 120 (ovisi o kamionima, nekad spustim na 110 ako nema prometa u lijevoj traci pa da se ne saltam previse cesto. Ali ako je lijeva traka krcata onda ubrzam i matcham se s njima jer mi je tlaka ici lijevo-desno. Prema Osijeku 130 jer tamo nitko ne vozi.

Cujem muziku, mogu razgovarati, nemam osjecaj napetosti, a nisam puno brzi jer svakih sat-dva radim pauzu. Da vozim stintove kao kamiondzija, ganjao bi brzinu i ne bi radio tolike pauze, ali neda mi se to. Radije krenem sat vremena ranije nego da x sati budem napet za volanom jer trebam negdje stici u podne.

Ne znam tko jos vozi AC s ciljem ustede goriva, nema smisla.
Ne bojim se prometa, samo volim komfor. Nemam tako dobar auto da mi je komforno konstantno voziti 150

Slazem se s kolegom da brzine treba regulirati i ove sive zone malo bolje definirati.
Slažem se sa svime što si napisao, to je sve legitimno. Pogotovo ovo za auto. Dok sam imao stariji auto, nisam se vozio preko 140, baš zbog buke unutrašnjosti. 120-130 mi je bilo dovoljno većinu vremena.

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Neznam zasto si izdvojio BMW ali ja kad dodjem u Zagreb se svaki put zacudim kako tamao barem 50% ljudi nedaje zmigavace kod skretanja a kod prestrojavanja jendo 90% nevezano za marku automobila.
Točno to. Nevezano uz marku vozila. Naživciraju me jednako stari fiati, kao i novi suvovi.

A i naživcira me kad ja lijepo dam žmigavac da skrenem desno, a auto u toj ulici i dalje gleda, zvjera i čeka da ja ipak skrenem, iako nikog osim nas...
Već sam se počeo pitati dal se možda (po danu) moji žmigavci ne vide dobro.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
I ja sam bio tog misljenja dok nisam shvatio kako to nema toliko veze s markom bmw koliko s enormno puno (vjerojatno uvezenih) primjeraka na cestama. Kada ides gledati na 100 auta koji sve NE daju zmigavac, skuzis da ih ne daju ni penzici u daewooima ni klinci u tatinim karavanima ni tetke u city carovima. Bmw-a je samo pun k na cestama, a pored usadjenog stereotipa, nije ni cudo sto ih kunemo i ne mozemo ne primjetiti. Kunem ih i ja, ali znam da sam u krivu

Istina, iznenadi me kada vidim normalnog vozaca bmwa koji ne radi stereotipna sranja po cestama. Isto kao sto me danas svaki normalni vozac bilo koje marke iznenadjuje bilo davanjem zmigavca prije stiskanja kocnice i sl. "malim" kulturnim radnjama... Taman si pomislim da vozacka kultura ipak nije otisla skroz u kurac - i onda me pretekne neki seljo na punoj crti. I opet sve ispocetka
Nemoj zbog jednog selje gubiti nadu... vozačka kultura se generalno popravlja. Najbolji dokaz za to, bar meni u ZG, je Vukovarska / Miramarska... nekada davno nema šanse da ideš u lijeviju traku za skretanje desno u Miramarsku. Uvijek se nađe panj koj ide ravno... danas ta traka zna biti prazna i čekati nekog tko ide desno (doduše rijetki su još toliko kulturni da daju žmigavac u toj traci, pa da ja znam dal da se stanem iza njega ili ne).
Elven je offline   Reply With Quote