Zamjenio stare EFRX (5 godina rade, preventivna izmjena) sa novim EFAX (kod mene je to skladištenje fotografija, sa posla mi puca doma na nas u backup dokumente real time, vlastiti cloud office, cloud storage, video nadzor, ...) dakle u pravilu je više jednom zapišeš pa više čitaš nego pišeš. sukladno:
A difference between CMR and SMR drives is speed and rebuild times. In home environment with 1Gbit network, you will unlikely notice a speed difference, and RAID rebuild times will be long anyway, adding few extra hours would not feel making a difference.
Dakle zamjena 4 TB diskova u malom kućnom NASu traje 7 sati

puta dva

... Synology 216J, izbacio 1 stari ubacio drugi rebuild 7 sati, izbacio drugi stari ubaci drugi novi, rebuild 7 sati ... (SHR) = 14 sati ... sukladno propisanoj proceduri Synologya.
Uglavnom koliko sam ja skužio tu je problem "gaženja" starih podataka, EFAX jednostavno zahtjeva idle vrijeme diskova ... a to je u SOHO 90% vremena, budimo realni.
U ozbiljnoj produkciji je to no - no, ali SOHO, ti diskovi većinu vremena zuje i teraju prašinu i komarce po sobi ...