View Single Post
Staro 08.12.2020., 16:55   #178
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Exomaniac Pregled postova
Koliko se sjećam članka s Nikkeia, dobar dio konzola se proizvodi u potpuno automatiziranoj tvornici u japanu. Tj., skalpa. Ne znam koliki točno dio komponenti i što proizvode u Japanu, ali dobar dio njih se proizvodi u visokoautomatiziranim tvornicama za koje nema previše smisla velika redukcija u proizvodnji. A mislim da u toj tvornici u Japanu rade čitava 4 zaposlenika.
Ali se zato čipovi (SOC, RAM, NAND i sve što je na tiskanoj ploči uključujući vj i nju samu) proizvode u Kini i Tajvanu.
EDIT: Prestigao me kolega...dok sam ja sve ovo ispisao, a i uletio tel poziv u međuvremenu.

A što se tiče toga da su nešto zeznuli na launchu, mislim da nisu, jednostavno je nemoguće naštancat dovoljan broj, tako je uvijek bilo sa svim konzolama na launchu, pa čak i sa nekima koje su brzo propale. Onda je tu još i MSov X, i on je rasprodan u gotovo isto vrijeme, a dolazi iz iste tvornice tj od istog dobavljača (AMD; Lisa Su će izgleda oboriti sve rekorde ). Zbog korone ljudi preferiraju biti doma i imaju viška novaca, pa kupuju zabavu više nego ikada. Ugl, stabilizirat će se to kroz jedno 2-3 mjeseca i ovo je normalno.
Sjećam se kada sam uzimao Wii, na samom launchu 6.12.2006., nazvao sam taj dan tu jedan dučanćić u Ri i pitao da li imaju Wii. Frajer kaže, ček taman smo dobili 1 paket od Algoritma (tadašnji uvoznik za N), i kaže, evo 3 komada su tu (slovima TRI). Rezervirao sam i kupio (BTW evo ga moddan, radi dan danas, vrh kada dođe nećakinja od 7 godina, luda je za Mariom) . Nije ga bilo za kupit mjesecima nakon, u to doba bio je pun internet napisa o tome da je Wii rijeđi od jednoroga koji kaka gumene bombone, i to mislim cca godinu dana nakon izlaska.
PS4, uzeo sam ga cca mj dana prije nego ej došao u HR u Trstu. I to zvao Gamestop i frajer mi veli ništa slobodna prodaja, samo pre-order i da nemaju niti 1 komad. Sjeo u auto, i zaletio se APP metodom (nama je Trst na kakvih 1:15h, pa mi je to skoro kao na kavu) , i našao ga u Mediaworldu (poznat kao Mediamarkt u DE i AU) i kupio.
Jbg, imao sam sreće, ali situacija je bila ista kao i u današnje doba.

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 08.12.2020. u 17:01.
Disco je offline   Reply With Quote