View Single Post
Staro 07.12.2020., 18:36   #395
RainZG
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor cyclone Pregled postova
imam par osram zigbee žarulja u pripremi. kako sam nedavno preselio uhvatio sam vremena za slaganje smart home ispočetka i dosta kompleksnije nego što sam imao do sada u stanu. većina mreže bi mi bila door/window senzori, temp senzori, tado termostat i termo ventili, roomba, video nadzor/kamere reolink. to sve imam trenutno raspoloživo/instalirano, samo treba pospajati.

ne kužim pitanje zašto bi isključio na šalteru? kako da kontroliram, isključivo preko home assistanta? ili node red pa automatika neka sa recimo door senzorom?

razmisljao sam možda uzeti par aqara prekidača za svjetlo i sa tim riješiti dio priče, ali cca 25$ po komadu plus vrijeme dostave iz Kine, nezz

Upravo si napisao da radiš sve ispočetka.
Radi onda na ispravan nacin

Smart žarulja:
- nema smisla ako će se gasiti putem klasičnog prekidača. Ugasiš je na prekidaču i nakon toga je moraš i upaliti na prekidaču čime smart home priča potpuno gubi smisao. Nakon 2-3 dana češ skužiti da si se zajebao.

Preporučena upotreba:
- upariti je sa Zigbee prekidačem koji samo šalje zigbee signal za paljenje
- kontrola putem MQTT protokola ako se koristi neki od zigbee2mtqq hubova. U tom slučaju se stavlja npr Sonoff sa Tasmota firmwareom + vanjski prekidač koji služi samo kao signal Sonoffu da okine TOGGLE, dobiva se isto što i sa Zigbee prekidačem
- za kontrole dimmanja i eventualno promjene topline svjetlosti ili RBG kontrolu koristiti mobitel/ neki od glasovnih asistenata poput Siri, Alexe, google home

Moje osobno mišljenje i upotreba pametnih žarulja:
- isključivo za ambijentalnu rasvjetu i na mjestima gdje želim RGB.

Za mjesta gdje je potrebna normalna rasvjeta, bez mogučnosti dimmanja koristiti npr Sonoff mini ili Sonoff basic ili Sonoff Dual ili zigbee 220v prekidač, Aquara koji si gledao i koji košta 20-25$ ovisno o tome da li je single ili dual, točan odabir ovisi o potrebama i načinu na koji sve želiš složiti.

Dodatno, postoje i Tuya prekidači koji imaju mogučnost dimmanja i stavljanja Tasmota firmware-a.

PS Ako ideš sa Aquara zigbee prekidačem za kontrolu Zigbee žarulje onda ideš sa prekidačem koji radi na bateriju, a ne onim koji ide na 220V. Cijena ovog sa baterijom je oko 13$
https://www.aliexpress.com/item/3287...archweb201603_

Zadnje izmijenjeno od: RainZG. 07.12.2020. u 18:43.
RainZG je offline   Reply With Quote