Citiraj:
Autor donkimizer
To što imaš na svom subu je parametric EQ filter uskog frekvencijskog raspona i ako dobro vidim na slikama, možeš samo stišavat.
Istu stvar možeš postići besplatno, ako imaš nekakav player sa DSPom u sebi, odnosno ako kupiš poseban DSP uređaj tipa miniDSP, antimode i takve gluparije.
A imaš i subwoofere sa par parametric EQ filtera, uglavnom dosta žešćih cijena od onoga na što srale cilja. Dakle praktičnije mu je uzet recimo bilo koji sub i dodat na njega miniDSP za 200€.
|
Znam jako dobro što je filter kojeg imam na subwooferu. Da približim problem.
Moja dnevna soba rezonira na 42Hz na cca 15-20dB kako gdje se postaviš u odnosu na sve ostalo. U starom stanu je rezoniralo na oko 67Hz na preko 25dB. Ako tu frekvenciju pogodiš pri normalno glasnom slušanju muzike, to toliko trese vrata i ormare da imaš osjećaj da će se sve izbiti van. Ne moram ni reći što se događa kada gledaš film... Neupotrebljivo je pogotovo ako živite u zgradi.
Ne znam za niti jedan DSP koji je u stanju toliko usko izolirati neku frekvenciju u području ispod 100Hz i spustiti za toliko decibela. Filteri na subwooferu rade upravo to. Dizajnirani su za to i potrebno im je. Osobno bi zakonom zabranio subwoofere u zgradi koji nemaju taj filter.
Moj sub stoji na debeloj tvrdoj pjeni kakva se koristi za pakiranje hardwarea da ne prenosi vibracije na pod. Moji susjedi u zgradi niti ne znaju kad gledam film čak i kad si dam malo oduška.