Tema: Automobili
View Single Post
Staro 03.12.2020., 10:01   #52849
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor strgani Pregled postova
Autoplin se i dalje kreće od oko 3.6kn kod privatnika, do 4.5 knna autocestama..
Nov si... Plinasa sam vozio 2007, tada je cijena plina bila godinama 3.05kn, no onda je u roku od dve godine presla 6kn...

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Di to???
Ja trenutno točim po 4.06kn/l
Cijelo je vrijeme cca 60% cijene s95
Procitaj odgovor gore... Prenovi ste vi ovdje...

Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Bas me podsjetilo, u trenutku dok aam ugradjivao LPG u auto, litra je bila 3.13KN. U roku pola godine je dosla do 6.26 (cini mi se da je to i vrh, imam negdje zapis svi tocenja). Bilo je to bas vrijeme hypea s plinom jer je cijena benzina divljala.
Zivimo u kapitalizmu, nista osim profita nije bitno.
Tocno to... Godinama je bila regulirana cijena i drzala se 3.05kn/L, onda je bio veliki bum plinasa kada je cijena benzina pocela letiti u nebo... No, onda se sve vise i vise ljudi prebacivalo na plin (ja sam imao plin na dva auta - Xsara i XM) i gle cuda, drzava skuzila da ima kriticnu masu i poceli su dizati cijenu na 3.35kn/L, ali onda je doslo do nedostatka plina pa smo i mi plinasi ostali malo kratkih rukava... Doslovno sam znao cekati po 20-30 minuta da natankam plin kada bi nasao plinsku stanicu koja ga zapravo i ima... Ne sjecam se koliko puta sam beskorisno trazio plinsku stanicu okolo po gradu na kojoj bih mogao natankati plin...

Citiraj:
Autor bigAdvance Pregled postova
Spominje se Norveška, u Norveškoj je 89% kućanstava u kućama i kućama u nizu. Dodaj k tome što se radi o jednoj od ekološki najosvještenijih zemalja u svijetu, prosječno najbogatijim stanovnicima, vrlo naprednom društvu i najnaprednijem tržištu EV vozila čiju nabavu država subvencionira praktički bez prestanka od 2013.
U Norveskoj je broj elektricnih vozila velik, no dok nije bio velik, imali su raznorazne poticaje i dodatne perkove tipa besplatan ulazak u centar grada, besplatni parking, mogucnost voznje po traci za autobuse i taxije, itd... Medjutim, kako se broj EV-a povecao, sve osim subvencija je ukinuto... To su osnovni marketinski trikovi... Dajes sve moguce subvencije, poticaje i slicno dok ne dobijes kriticnu masu, a onda hop - plati... I tu se naplatis... Vidjeno bezbroj puta kroz povijest... Ne razumijem kako ovi pobornici EV-ova to jos ne kuze, zar oni stvarno misle da ce punjenje EV-ova biti besplatno i da ce cijena struje biti niska?

Zapravo, mogao bih predvidjeti da ce drzava odrediti posebnu tarifu za elektricne aute koja ce biti kudikamo veca od postojece... Pa nece drzava prepustiti tolike novce koje dobija od trosarina, ste ludi?! Kod autoplina se naplacuje dodatnih 400-500kn godisnje samo zato jer vozis plinasa, a tek to nema nikakve logike... Kod EV-ova bi moglo tek biti veselo jer ce se morati izmisliti nacini naplate - ili ce to biti dodatni porez na elektricno vozilo (nema nikakve logike), ili ce to biti specijalna tarifa za elektricna vozila, ili ce to biti HEP-ov dodatak svima za izgradnju elektricne mreze punionica (kao sto sada imas stavku na racunu za struju za izgradnju mreze)... No, nema boga da ce drzava dopustiti tolike ustede na EV-ovima... Izmislit ce drzava vec na koji nacin se naplatit, nemojte bit naivci i ocekivati da nece...

Citiraj:
Autor HCS Pregled postova
Tak jasno da nista od toga kod nas barem iducih 30 godina, i to ako sada krenemo u izgradnju barem dvije nove nuklearke.
Takoder, kako rijesiti ogroman pad napona na mrezi kada se xxx broj EV-a spoji na punjac u otprilike isto vrijeme nakon posla? Eksternim baterijama na punjacima? Zamislite tada cijene baterija, jeste? Zamislite sada clanove manjina u dvorcima i sebe kako svakih mjesec dana kupujete novi battery pack za punjac.
Takoder, vrijednost električne Kone nakon 10 godina sa originalnom baterijom? 5k EUR?
Sad si mi dao razmisljati - napon tu nece biti problem koliko frekvencija... Ako frekvencija padne uslijed preopterecenja ispod neke razine, moglo bi doci do ozbiljnih problema na svim mogucim elektricnim uredjajima...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4