View Single Post
Staro 30.11.2020., 20:47   #364
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Street_Racer Pregled postova
Možda glupo pitanje, ali...
Može li se zigbee uređaj koristiti bez huba?
Naime, za početak mi treba pametna utičnica i gledam xiaomi te pronalazim dvije verzije (wifi i zigbee). Generalno, razumijem koje su razlike, ali ne pronalazim informaciju može li se zigbee verzija korisititi samostalno, bez huba.
Kasnije bi svakako proširio mrežu pametnih uređaja, nabavio hub, ali za početak htio bih uređaj koji u startu radi ono što trebam, a kasnije da bude kompatibilan s ostatkom za koji vjerujem da će ići u zigbee smjeru.

Neka me netko ispravi ako griješim.

Za Zigbee ti je potrebno minimalno:
- 1 router (utičnica, žarulja i sl. - nešto pod stalnim naponom)
- 1 device (switch, senzor i sl. - bežično, napajano baterijom)

Primjer su setovi u Ikei tipa žarulja + daljinski - već je upareno i radi čim izvadiš iz kutije, bez ikakvog hub-a. Philips isto ima takve setove.

Hub je u biti koordinator i on upravlja meshom. Njega koristiš ako želiš bilo kakvu automatizaciju, odnosno upravljanje putem mreže (LAN), najčešće mobitelom kroz aplikaciju.

Device daje signal ili routeru ili koordinatoru, ovisno o tome s kojim je uparen. Mislim da ne može biti uparen sa više routera/koordinatora (odnosno žarulja/hubova).

Dakle, teoretski možeš kupiti utičnicu i daljinski i to tako koristiti bez mogućnosti automatizacije. Pitanje je radi li Xiaomi na taj način. Možda da uzmeš bolje Ikea Tradfri utičnicu sa daljinskim? Jeftine su i sigurno rade.

Kad se odlučiš za hub (koordinator) gledaš da to bude uređaj s kojim možeš upariti sve ili gotovo sve zigbee uređaje različitih proizvođača. Sa Ikea, Xiaomi i Philips hubovima to nećeš moći, nisu skroz međusobno kompatibilni. Ikea i Philips se još daju kombinirati, ali sa Xiaomi nikako.
SPLiFF je offline   Reply With Quote