View Single Post
Staro 30.11.2020., 12:15   #2493
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Ljudi moji, meni se čini da ćete se vi grdo razočarat za 10, 15 godina ako se vi već sad pripremate s Cat7 za po doma

Ako u idućih deset godina zaživi 2.5GbE bit će dobro, a kamoli da zaživi 10GbE u kućanstvima. Provlačiti Cat7 od 7, 8 kuna po metru umjesto standardnog Cat5E od 2 kune na kratkim udaljenostima za po stanu je suludo. Osim što je skuplje, nema gotovo nikakvih prednosti. Na tako kratkim udaljenostima 10GbE uredno funkcionira preko Cat5e kabela, a da ne spominjem 2.5 i 5GbE koji su specifično razvijeni za to jer su vidjeli da nitko nije entuzijastičan nuditi 10GbE opremu za manje korisnike, pogotovo kućne, a niti su korisniici voljni investirati u nju.

Netko spominje Netflix ili video streaming od 200-300 megabita... Pa Netflix u 8K neće preko 50 megabita ići, možda 60. Nakrkat će AV1 ili neki novi kodek na maksimum. Nisu ludi da plaćaju CDN-ovima masne pare za išta više nego što moraju. Pa nek čovjek lijepo stavi bužire, mislim, suludo je štemati zid da bi u 21. stoljeću fiksno postavljao kablove, a sad da plaća 4 puta skuplji kabel nego što mu treba, jer bi za 15 godina možda mogao trebati nešto što je vrlo upitno meni nema nikakvog smisla. Lijepo 2 kabela do svake utičnice, i miran si. My 2 cents.
Exomaniac je offline   Reply With Quote