View Single Post
Staro 29.11.2020., 21:31   #1164
Splitska Posla
Premium
Moj komp
 
Splitska Posla's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2019
Lokacija: Split
Postovi: 97






Na slici ispod: hdd setup








Zaključno: radi se o izvrsnom proizvodu. Koristiti ću ga i dalje.
-->
Kako bih proslavio Dan Republike odlučio sam sastaviti još jedno računalo. Kupio sam matičnu ploču Asrock B450M-HDV R4.0 (474,05 kn) i napajanje Antec 500W. Napajanje sam odabrao par dana ranije, a pred kupovinu je cijena snižena s 389,00 kn na 299,00 kn. Cilj mi je bio kupiti rabljeni, po mogućnosti slabo korišten AMD-ov procesor iz serije Ryzen. Putem web oglasnika Njuškalo za 750 kn sam kupio procesor Ryzen 5 2600X i preostalo mi je još kupiti memoriju.

Želio sam izbjeći eventualne probleme s kompatibilnošću memorijskih modula jer čujem kako je Ryzen "mušićav" po tom pitanju. Stoga sam odlučio pričekati s kupnjom memorijskog modula s proizvođačeve QVL liste i za potrebe testiranja sistema sam uzeo memorijske module G.Skill 3000MHz AEGIS C16 iz mog glavnog računala (točnije Ryzen 7 3700X koje sam također sastavio na Dan Republike prošle godine). Od glavnog računala mi je preostao i originalni hladnjak Wraith Prism RGB ali i kućište i grafička kartica jer sam glavno računalo bio nadogradio ove godine na Dan Mladosti. U Splitu mi je ostao SSD pa sam posegnuo za starim laptopom i iz njega izvadio HDD. Sve je bilo spremno za testiranje. Jelte...


Nisam želio testirati sve redom kako se to već radi na ovom forumu nego sam koristio aplikaciju Geekbench i time dobio neke okvirne performanse. Najprije sam testirao sustav s jednim memorijskim modulom od 8 GB. Sustav je POST-ao iz prve. Zatim sam dodao drugi memorijski modul od 8 GB, testirao te potom overclockirao procesor s 3600 Mhz na 3900 Mhz. Napomenuo bih da se sustav nakon umetanja drugog memorijskog modula malo bunio i nije se želio olako pokrenuti. Slijedeći upute proizvođača matične ploče, podešavanjem radnu frekvencije memorije fiksno na 2666 Mhz sustav je postao stabilan.

S obzirom na količinu dostupne memorije nalazim da single-score rezultati ne odstupaju bitno. Najlošiji single-score rezultat (1071) je onaj s overclockiranim procesorom. Proširenjem s 8GB na 16GB multi-score rezultati su značajno bolji.


Na slici ispod: Geekbench scores screenshot.






Na slici ispod: hdd setup








Zaključno: radi se o izvrsnom proizvodu. Koristiti ću ga i dalje.
Splitska Posla je offline   Reply With Quote