Tema: Automobili
View Single Post
Staro 28.11.2020., 21:29   #52767
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Zato sto su vecinom prednabijeni s direktnim ubrizgavanjem goriva pa to "malo" komplicira stvari.
To uopće nije problem za plin. Više zraka, više plina - jednostavno kao i sa benzinom.

Čak su na direktnim benzincima problemi sa ventilima jer se zaprljaju od EGR-a ili nečeg trećeg jer ga ne čisti benzin (koji se direktno ubrizgava u cilindar sadaa). Ako je Dacia uspjela na malom 1.0 turbu, bez da košta više od benzinskog counterparta, siguran sam da bi se moglo i na recimo 2.0/3.0 motore srediti i imati još manje problema.

Želja je da se ubrizgava plin u tekućem obliku čime ne moraš više imati benzinski dio u autu jer ga onda pališ i odma radi na plin. Pumpe su problematične tu jer crkavaju što zbog lošeg dizajna (treba samo još love za razvoj), što zbog lošeg i prljavog plina kojeg nitko ne kontrolira kao benzin i dizel (iako je i to diskutabilno). Siguran sam da imaju i još poneki problem sa plinom (radi promjene agregatnog stanja čim padne tlak u boci).

No, obzirom da se vodi sve sa CO2, vjerojatno je puno lakše skinuti isti preko plug-ina/hibrida, nego sa plinom.