28.11.2020., 02:44
|
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Autor Exomaniac
Evo, Tesla Model 3 je najpoznatiji, i ima potrošnju od 11.9kWh po 100 kilometara. Jedan prosječan auto neka troši 5, 6 litara goriva po 100km, uzet ću 5.5 litara, to je 48.785 kuna za 100km. Ne znam da baš po gradu bilo koji troši tako malo, ali neka bude. Cijena struje koju sam vidio na HEP stranici, jedna tarifa je 0.87kn po kWh, ako puniš noću na niskoj je 0.46kn.
Možeš li mi objasniti kojom je matematikom 11.9*0.87=10.353kn ili 5.474kn po noćnoj više od 48.785kn za benzin?
Za cijenu jednog tanka benzina možeš kupiti struje po 0.87kn da se električnim autom voziš oko 4000 kilometara ovako matematika iz glave, bez kalkulatora.
|
Da, ali to je potrošnja IZ baterije u IDEALNIM uvjetima, a ne punjenje U bateriju. Kod punjenja dio struje ipak ode "u vjetar" pa ta računica nema smisla jer se već ulazi u domenu dizela. Onaj tko vozi dizela po gradu, može se s jednim tankom voziti sigurno cijeli mjesec, a možda i dva (meni je prosjek po ZG bio mjesec i pol). Hoće li struja biti jeftinija od toga? Nema šanse, već sad je skuplja, a kako će tek biti kada nabiju dodatne poreze jer od nečega moraju proširiti ovu jadnu infrastrukturu koja jedva podnosi i klime u ljetnoj sezoni. Stvarno je glupo računati potrošnju EV-a samo po onome što vidiš na BC-u, a kod ICE auta što uđe, to i izađe.
Citiraj:
Autor Exomaniac
Jedva čekam 2025., 2030. i 2035. da se te priče o isplativosti, razlici u cijeni i otplati EV modela u odnosu na ICE konačno završe 
|
Tko preživi, pričat će. 
|
|
|