Citiraj:
Autor Exomaniac
Evo, Tesla Model 3 je najpoznatiji, i ima potrošnju od 11.9kWh po 100 kilometara. Jedan prosječan auto neka troši 5, 6 litara goriva po 100km, uzet ću 5.5 litara, to je 48.785 kuna za 100km. Ne znam da baš po gradu bilo koji troši tako malo, ali neka bude. Cijena struje koju sam vidio na HEP stranici, jedna tarifa je 0.87kn po kWh, ako puniš noću na niskoj je 0.46kn.
Možeš li mi objasniti kojom je matematikom 11.9*0.87=10.353kn ili 5.474kn po noćnoj više od 48.785kn za benzin?
Za cijenu jednog tanka benzina možeš kupiti struje po 0.87kn da se električnim autom voziš oko 4000 kilometara ovako matematika iz glave, bez kalkulatora.
|
Tako ti je i autoplin u pocetku kostao 3.05kn/L... Pa kad je postao jako popularan, o glegle, eno njega na 3.35kn/L... Nitko se nije bunio jer je to i dalje bilo puno nize nego benzin koji je bio tada na 10kn/L... Medjutim, to je i dalje bilo 10% povecanje cijene... Onda je cijena autoplina
PRESTALA BITI REGULIRANA i gle cuda, eno autoplina na preko 5kn/L...
Mislis da ce dovijeka cijena struje biti ovako niska na punionicama?
Pa svi rade tako dugorocno - daju besplatno pa navuku ljude i onda opale marze, poreze ili jednostavno pocnu naplacivati uslugu... Najsvjeziji primjer je Google Photos, od 1.7. sljedece godine nema vise da je ista besplatno -
https://www.theverge.com/2020/11/11/...ds-15gb-ending
A ono sto sam ti napisao gore je bilo moje osobno iskustvo sa grijanjem na struju tokom zimskih mjeseci... Dakle imam upaljeno grijanje citav dan i citavu noc i onda za 10 dana platim 1200kn... I to je bilo 4kW uvrh glave... Na plinu tu u Zagrebu platim 400kn grijanje i imam cijeli stan zagrijan (i to jos bez izolacije jer je stara zgrada)...