Tema: Automobili
View Single Post
Staro 27.11.2020., 09:55   #52727
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Za buseve su superkondenzatori daleko bolje rješenje. Mislim da u Sofiji imaju takve buseve nekog kineskog proizvođača. Jest da s kondenzatorima možeš postići daleko manji kapacitet, mislim da su ti busevi nekakvih 25-30kWh, ali zato se kondenzator može potpuno napuniti u manje od pet minuta. Ako je domet nekakvih 30 kilometara na jednom punjenju onda ne mora stajati tih 5 minuta na stanici već se u minuti dok stane, otvori vrata, promjena ljudi, i zatvori vrata stigne napuniti i više od onoga što se potrošiti između dvije stanice neke gradske rute.

Taj punjač na stanicama kombiniraš s nekom litij ionskom baterijom poput Tesla Powerpacka tako da spriječiš udare na mrežu i opterećenje ne bi bilo ništa posebno veliko. Čak se mogu na krov stanice montirati solarni paneli da se napravi određeni offset potrošnje, stanica ima puno pa bi se tu nakupilo kapaciteta iako pojedina ne bi bila ogroman proizvođač. No, nudimo realni, u Novom Zagrebu su neke ceste, barem one veće napravljene s zelenim pojasom u sredini na koji samo treba postaviti tračnice, ni za to nisu sposobni, a kamoli za nešto drugo...
Exomaniac je offline   Reply With Quote