Tema: Automobili
View Single Post
Staro 26.11.2020., 23:23   #52725
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Ono sto se meni osobno svida jest ideja o bezicnom punjenju vozila.
Vec ima gro testova po tom pitanju i to je ono sto bi trebalo implementirati ako se gleda EV kao buducnost.

https://www.greencarreports.com/news...ay-speeds-next

Druga strana koja ima kakvu takvu buducnost su gorive celije, vozio sam Toyotu Mirai i mogu rec da mi se svida kako funkcionira.
I ja sam fan takvih ideja, samo je pitanje koliko treba bakra za ugraditi u cestu, kolika je cijena, kakav je utjecaj na dugotrajnost asfalta i što se dogodi kad propadne cesta negdje. Recimo, da na svakih 50 km autoceste dođe 10km takve trake za punjenje, auto se pripuni i ne moraš nigdje stajati.

Problem gorivih ćelija je zastrašujuća neefikasnost cijelog procesa. Od uložene energije, ti završiš s 30% na kraju u svom autu. Kod čisto baterijskih je ta brojka barem 80% pa naviše. Problem je elektroliza. Vrlo je energetski zahtjevna, drugi način bi bio kad bi postojali specijalno dizajnirani nuklearni reaktori pa se pri oko 1.000 stupnjeva razdvoji voda na vodik i kisik.

Plus, vodik je bitch za pospremanje. Doslovno uništava metalni spremnik u kojem je pospremljen, pogotovo kad je pod ogromnim tlakovima kakvi su u spremnicima za auto. Koliko se sjećam nije još poznat cijeli proces kako i zašto se događa jer je broj faktora i materijala dosta velik pa je komplicirana stvar. Jedino carbon fiber, ali i to ima svojih problema.

Kad bi se vodik mogao proizvoditi bez elektrolize i kad bi se otkrio proces kojim to točno vodik uništava metal oko sebe i način da se to anulira bi bio jako dobra opcija.

Zadnje izmijenjeno od: Exomaniac. 26.11.2020. u 23:28.
Exomaniac je offline   Reply With Quote