Tema: Automobili
View Single Post
Staro 26.11.2020., 20:54   #52717
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Zamjenjive univerzalne baterije teško da će zaživjeti, ikad. Pogotovo zato jer se sad ide u strukturalne battery packove koji će smanjiti težinu auta i za 200 kila tako što više baterija neće biti zasebna struktura.

Ali ne znam odakle tebi dva sata, najnoviji superchargeri mogu u manje od pola sata napuniti nekakvih 70-80-ak posto baterije, no svakako trebao stati svaka dva-tri sata vožnje iovako ionako za malo protegnuti noge, odmoriti i otići na WC možda. Starijim verzijama treba malo više od nekakvih pola sata. Ne znam na čemu je bazirano ovo “u svakom trenutku ostati bez baterije”, pa Teslina integrirana navigacija u obzir uzima u visinske mape, regeneraciju koja se događa na nizbrdicama i više faktora kako voziš i imaš relativno dosta precizan range prediction.

Nitko ne želi svoj battery pack, koji možda čuva, puni bateriju do maks 80% ako ne ide na dugi put gdje treba maksimalni kapacitet, zamijeniti možda s baterijom nekog taksista, ili nekog tko dere bateriju maksimalno i totalno ju degradira svakodnevno.
Ta tehnologija je obično atraktivna ljudima koji su u velikom strahu od tog “gubitka baterije”, ali prosječnom vozaču koji možda jednog godišnje ode na put od 700-800km, što su dva-tri punjenja ovisno o terenu, jednostavno hot swapping baterije nije atraktivna opcija.

Prije nisu bile niti benzinske postaje ovako česte kao danas, a niti s toliko puno pištolja za gorivo kao sad. U Kini, možda, ali i to je dosta upitno jer su jednostavno veliki brojevi modela auti prerazličitih dimenzija, oblika i to je jako teško dizajnirati oko jedne univerzalne baterije. Onda se i postavlja pitanje kako s baterijama različitog kapaciteta, hoće li onda dio baterije biti prazan itd, itd, ima tisuću pitanja. To ima smisla za neke flote auta koji su u stalnom pogonu, taksiji i dostava, ali prosječan auto na punjenje mora jednom u tjedan dana negdje.

Zadnje izmijenjeno od: Exomaniac. 26.11.2020. u 21:04.
Exomaniac je online   Reply With Quote