Citiraj:
Autor Manuel Calavera
Što se tiče intela otprilike znamo kakav će biti rocket lake (8 core max, rastrošan možda i vruć, eventualno povratiti dio naslova u gamingu itd.), no intelu je alder lake (big-little) biti ili ne biti. Ne u financijskom smislu, nego u snislu hw konkurentnosti sa zen4. Ako to useru, e onda ćemo tek vidjeti AMD-ove cijene i cikluse
|
Alder Lake bude hibridna arhitektura i ono kaj smo već pričali, njihovih osam velikih i malih jezgri protiv 16 punokrvnih Zen 4 jezgri
+ SMT, dok u Alder Lake slučaju samo velike jezgre imaju HT. Tak da bude veselo kak god se okrene.
Pogotovo, ako im AMD odigra implementaciju hibridnog DDR4/DDR5 memorijskog kontrolera, pa na kraju istovremeno dobimo Zen 3
+ i Zen 4 modele koji pašu na seriju 400 i 500 čipseta, dok se paralelno predstavi i 600 serija.
Citiraj:
Autor Manuel Calavera
Mada treba reći da ja više od zen4 i zen5 ne očekujem epske pomake kao zen2 i zen3. Sve do zen3 je predviđeno jos u vrijeme Jim Kellera, vidjet ćemo koliko mogu bez istoga. Čovjek je sam rekao svakih 5 god. treba ići potpuno nova arhitektura (znači rađena od nule), što kompanije izbjegavaju. Zen arch će se isto jednog dana istrošiti (možda ne odmah sa zen4 i zen5), pa će postati kao intelova jezerca ako na vrijeme ne krenu ulagati u novo (recimo sad za 2025. god.) Također sa zen4 i 5nm je trebao doći core bump (znači R5 - 8c16t), sad više nisam siguran... Da s tim dotuku alder lake,no možda im neće trebati.
|
Moram priznati da ne znam otkud ova skeptičnost za nadolazeći Zen 4 i 5, kad AMD-u bez
Jim Kellera ništa na fali, tim više, jer se misterij oko njegove uključenosti u razvoj Zen arhitekture odavno razjasnil. Slično smo čitali i slušali za vrijeme njegova boravka u Intelu, pa je bilo šok i vjeverica kad samo spomenul da je on u najboljem slučaju voditelj projekta i da je samo pitanje vremena kad bude otišel. Daleko od toga da Zen arhitektura nema svoj vijek trajanja, ali AMD-u ne treba Jim Keller da se u godinama koje dolaze uspješno nosi s čim već Intel ima u planu. Intel je firma kojoj danas više nego ikada treba nešto s čime budu ponovno uspješno konkurirali, a sudeći po viđenome u zadnjih nekoliko godina - nažalost, uspjeli su zasrati sve što su mogli.