Citiraj:
Autor Drug Brko
Također vjerujem i u Zen3 refresh. Nekako mislim da je ovo predobro da bi samo tako prešli na Zen4. Ako Intel i dalje bude bio labav i gumen ko vlasnik seoske gostionice u doba lokalnih izbora, budemo mi vidili opet XT desktop procesore Zen3 ili Zen3+ da popune vrijeme dok se DDR5 stabilizira.
|
I ja se bojim da će biti tako.
JEDINO što drži šansu da zen4 vidimo do kraja sljedeće godine je dosljednost egzekucije roadmapa, zbog čega im i rastu dionice, povjerenje investitora i raznih partnera. Moraju dobro ocijeniti dal im se više isplati zabušavati tj. produljiti cikluse ili izvršiti obećano. To je točno ono što fali intelu - ne znaju kad što izlazi, preskaču generacije predviđene ranijim roadmapom, ubacuju nove koje nisu predviđene (refreshevi) itd.
Jedini razlog zašto su izbacili zen3 ove godine - jer su obećali. Mislim da im je bilo krivo jer se zen2 prodaje kao alva, te da bi najradije pola godine odgodili. Ovako su novim launchom naprasno prekinuli "primetime" ciklus zen2. Da se razumijemo mislim da će se zen2 prodavati dobro i preko godinu dana (ili nestanka zaliha), ali više nije najnovije i the best, nema pozornost medija kao zadnja generacija.
Što se tiče intela otprilike znamo kakav će biti rocket lake (8 core max, rastrošan možda i vruć, eventualno povratiti dio naslova u gamingu itd.), no intelu je alder lake (big-little) biti ili ne biti. Ne u financijskom smislu, nego u snislu hw konkurentnosti sa zen4. Ako to useru, e onda ćemo tek vidjeti AMD-ove cijene i cikluse
EDIT